Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:36 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pricopie demasca manevrele cu terenul RATC

ro

20 May, 2008 00:00 1911 Marime text
1211211343.jpg

Marius Pricopie, presedinte la nivel judetean a Uniunii Populare Social Crestine si candidatul partidului inscris in cursa pentru castigarea Primariei Constanta, a abordat, la intalnirea pe care au avut-o, ieri, cu reprezentantii presei,subiectul retrocedarilor de teren a fostei baze RATC.

Marius Pricopie contesta maniera in care administratia locala intelege sa trateze subiectul retrocedarilor de teren, nerespectand toti pasii prevazuti de lege, pana la epuizarea tuturor cailor de atac. UPSC-istii s-au referit la retrocedarea, de aproape zece hectare, facuta mostenitorilor familiei Damadian, in zona RATC-ului. Pricopie a expus ca la nivelul anilor 1919-1920, terenul a fost preluat de stat prin acte de vanzare-cumparare. Ulterior, in urma demersurilor intentate de mostenitorii de drept, Completul de Judecata al Curtii de Apel, Constanta, prin decizia nr. 33, a dat la 12.01.2004, a castig de cauza mostenitorilor familiei. Ulterior, acestia au intentat o actiune civila in instanta, avand ca obiect obligarea autoritatilor locale la plata lipsei de folosinta a suprafetelor de teren care nu au putut fi predate efectiv.

Primaria - buna de plata

In conditiile in care pe terenul care urma a fi restituit, existau constructii necesare desfasurarii activitatii de RATC, s-a pus problema acordarii de compensatii pentru aceste constructii, cu echivalentul lipsei de folosinta a terenului. "Astfel, s-a dispus efectuarea unor expertize tehnice de specialitate, de evaluare a constructiilor, pentru a stabili o compensatie corecta", a explicat Pricopie. In urma evaluarilor efectuate de RATC, valoarea terenurilor a fost stabilita la 4.890,016 de euro. Pe de alta parte, mostenitorii au efectuat o expertiza extrajudiciara, in urma careia a reiesit ca lipsa de folosinta a terenului se ridica la 46 de milioane de euro. Pricopie a completat demersul, aducand la cunostinta si primaria a dispus efectuarea expertizei. Suma rezultata in urma evaluarii a fost de valoare egala cu cea efectuata de mostenitori, la 46 milioane de euro. Astfel ca, Primaria s-a vazut in situatia de a da aproape 41 de milioane euro mostenitorilor. Indignarea presedintelui organizatiei vizeaza chestiunea conform careia nimeni nu a pus in calcul problema acordarii de terenuri in compensatie, in alta locatie. "Tot timpul s-a sustinut teren loc pe loc", a explicat Pricopie. In urma cercetarilor efectuate de UPSC-isti, s-a gasit o declaratie a presedintelui CJC, de la data respectiva, Stelian Dutu, conform careia "proprietarii ar fi fost de acord sa primeasca, in echivalent, un teren din zona Faleza Nord, dar ca Mazare nu a vrut sa auda. Terenul respectiv era deja «licitat» in favoarea clientelei PSD-iste", a adaugat liderul social-crestin. In acest context enuntat, UPSC-istii invinovatesc administratia locala ca nu au fost epuizate toate caile in instanta, inainte de a accepta o astfel de procedura. "De ce nimeni nu a pus problema ca retrocedarea sa fie facuta prin atribuirea unor terenuri in compensare, cum s-a mai facut in alte cazuri. Primaria nu a pus aceasta problema si nu a venit cu nicio alta oferta. Noi credem ca sunt in afara normelor legale", a conchis, revoltat, Pricopie.

Scris de: {autor}Claudia CANDET {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii