Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:36 03 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantenii, locul 5 in topul bun-platnicilor la banci

ro

02 Jun, 2009 15:26 1238 Marime text
Constănţenii se află, în topul întocmit de Ziarul Finaciarul, pe baza datelor BNR, în topul bun-platnicilor, pe locul 5 la rata restanţelor ceea ce reprezintă 1,9% din totalul împrumuturilor.

Bancherii încep să se uite cu teama spre judeţele din centrul şi sud-estul ţării, unde puterea economică mai mică a clienţilor începe să se reflecte în creşterea puternică a restanţelor, care ajung să depăşească şi 5% din totalul creditelor acordate.

În topul judeţelor cu cea mai mare rată a creditelor restante, se află Sălajul, valoarea acestora depăşind 5,3% din totalul împrumuturilor contractate atât de clienţii individuali, cât şi de companiile din judeţ, arată ultimele calcule transmise de Ziarul Financiar pe baza statisticilor BNR.

La nivel naţional restanţele totale se ridicau la 5,03 miliarde de lei sau 2,49% din soldul total al creditelor. Mai mulţi factori influenţează poziţionarea judeţelor în clasamentul restanţierilor, printre care rata şomajului, fluxurile şi tranzacţiile comerciale, gradul de cultura bancara, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor sau ponderea agriculturii în PIB-ul judetului.

La polul opus se află judeţele Cluj şi Constanţa, unde creditele restante se situează la 1,77%, respectiv 1,9% din totalul împrumuturilor. În Bucureşti, rata împrumuturilor restante era de 2,42%, în cazul creditelor in lei nivelul urcând până la 3,24%.

Un alt judeţ din sud-estul ţării, Călăraşi, ocupa poziţia a patra după valoarea restanţelor raportată la totalul creditelor. Circa 4,2% din creditele acordate rezidenţilor din judeş înregistrează întârzieri la plata ratelor lunare. Creditele restante din Călăraşi se ridica la 56,2 milioane de lei din totalul de 1,33 miliarde lei, cât înregistrau împrumuturile acordate aici la sfârşitul lunii aprilie.

Pe locul trei al acestui clasament află judetul Bistriţa-Năsăud, cu o rată a împrumuturilor restante de 4,69% din soldul total al creditelor. Poziţia a cincea după rata creditelor restante este ocupata de Olt, cu un nivel similar celui înregistrat în judeţul Călăraşi. În Olt, împrumuturile restante se ridicau, la sfârşitul lunii aprilie, la 90,4 mil. lei.

Rate ridicate ale creditelor restante se înregistrau, de asemenea, în judeţele Alba (3,84%), Arad (3,67%) şi Suceava (3,47%).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii