Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:59 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vezi ce spune MDRT Este Constanţa pe primul loc la depunere de proiecte, aşa cum spun Mazăre şi Făgădău?!

ro

11 Nov, 2011 01:00 1838 Marime text
mdrt.jpgÎn cadrul şedinţei extraordinare de Consiliu Local care a avut loc zilele trecute, primarul Radu Mazăre şi viceprimarul Decebal Făgădău au discutat, din nou, despre problema mult-dezbătută a proiectelor depuse la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului condus de Ministrul Elena Udrea.

„Doamna Nuţi ne tot certa că noi suntem proşti şi nu depunem proiecte, adică domnul Făgădău, că el se ocupă, aşa că acum câteva zile a ţinut să mi se laude, să-mi spună în ce stadiu sunt", a spus Mazăre. A continuat vicele Făgădău: „A fost o şedinţă de pregătire a comitetului de monitorizare a programului operaţional regional la Piteşti. S-a făcut un clasament şi, din ce eram pe ultimul loc şi eram arătaţi cu degetul, Constanţa este pe locul întâi la grad de depunere şi pe penultimul loc la contracte semnate. Am aflat cu surprindere că este cineva mai rău ca noi, Braşovul. Am recuperat întârzierile, am îndeplinit toate procedurile".

Ameninţarea cu reclamaţia la Comisia Europeană

Decebal Făgădău a subliniat faptul că au fost anunţaţi că, dacă nu se depun proiectele până pe 15 decembrie, banii europeni vor fi luaţi polilor de creştere pentru realizarea reabilitării termice în toate oraşele României. Primarul Mazăre i-a continuat spusele lui Făgădău, ameninţând-o pe Udrea: „Dacă nu ne dă banii până în ianuarie, nu vine să semneze contracte madam Nuţi, o reclam la Comisia Europeană. Stăm cu proiecte depuse din iunie, din iulie, ştiţi, că v-am mai arătat. De fapt, ce înseamnă proiectele astea!? O sută de mii de avize pe care le ai de luat de la Guvernul portocaliu şi pe care nu le dă. Suntem pe primul loc la depunere şi pe penultimul loc la semnare. Am semnat parcarea şi proiecţelul acela de la Căminul de bătrâni. În ianuarie o reclam la Comisia europeană şi o să vă convoc ca să facem plângerea în numele Consiliului Local".

Părerea ministerului Elenei Udrea

mdrt-elenaudrea.jpgNumai că, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu prea este de acord cu spusele celor doi de la conducerea Constanţei. Reprezentanţii MDRT explică, într-un punct de vedere trimis cotidianului ZIUA de Constanţa, că polul de creştere Constanţa nu e nici pe departe pe primul loc la proiectele depuse, dintre cele şapte oraşe clasificate ca şi poli de creştere la nivel naţional. Din totalul alocat municipiului Constanţa (90 de milioane de euro), mai există 34 de milioane de euro, adică mai mult de o treime din sumă, care nu sunt acoperite de proiecte. Pentru proiectele realizabile pentru polul de creştere Constanţa, termenul iniţial de depunere a proiectelor de către autorităţile publice locale era mai 2010, amânat ulterior pentru martie 2011.

„Doar două proiecte au fost depuse la ADR Sud Est în 2010. Toate celelalte 17 proiecte pentru polul de creştere Constanţa au fost depuse la ADR Sud Est în acest an, dintre care 12 în perioada 26 august - 31 octombrie. Singurul contract de finanţare aflat în analiză la MDRT, dintre proiectele întocmite pentru polul de creştere Constanţa, a ajuns la minister acum o săptămână.

Pentru proiectul de construire a unei parcări supraetajate în zona Spital Clinic Judeţean de Urgenţe Constanţa, depus la ADR Sud Est în octombrie 2010, ministerul a primit documentaţia de contractare în martie 2011 şi a aprobat-o în aprilie, adică în câteva săptămâni. Aşadar, situaţia existentă, faptul că până la această dată a fost semnat un singur contract de finanţare pentru polul de creştere Constanţa, nu se datorează agenţiei regionale, nici comisiei de experţi evaluatori independenţi şi nici MDRT, ci depunerii cu foarte mari întârzieri a proiectelor de către autorităţile locale din Constanţa. Nu contează doar câte proiecte depui, contează şi când şi cât de bine sunt întocmite", spun cei de la MDRT. Reprezentanţii ministerului condus de Elena Udrea au mai precizat că procedura de evaluare a cererilor de finanţare este publică şi este cunoscută de orice autoritate publică locala care aplică, aşadar termenele de evaluare nu pot fi clasificate drept întârzieri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii