Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:49 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Locuitorii din Saligny vor decide, prin referendum, soarta Depozitului de deşeuri radioactive (galerie foto)

ro

18 Aug, 2011 01:14 1256 Marime text
prefectura.jpg„Între depozitul de la Saligny şi Centrala Nucleară va exista un drum de serviciu pe care vor circula camioanele care vor aduce modulele cu deşeuri"

Ion Năstăsescu, preşedintele Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive, a discutat la Prefectura judeţului Constanţa despre Depozitul final de deşeuri de slabă şi medie activitate provenite din exploatarea Unităţilor 1 şi 2 de la Cernavodă şi care va fi construit la Saligny. „Printre obligaţiile pe care le are agenţia este şi acela de a construi un depozit pentru deşeuri de slabă şi medie activitate. Noi am primit deja certificatul de urbanism pentru întocmirea Planului Urbanistic Zonal, care va cuprinde zona de amplasament a depozitului. Am primit un ajutor mare de la prefectul Claudiu Iorga Palaz şi de la primarul comunei Saligny, Gabriel Tătulescu. Pentru început, deşeurile vor proveni de la Unităţile 1 şi 2 ale Centralei, ulterior şi de la unităţile 3 şi 4. Deşeurile care vor fi depozitate aici sunt de slabă şi medie activitate: răşini ecologice, filtre, salopete, lavete, mânuşi, combinezoane, bucăţi de ţeavă şi altele, materiale care provin din zona contaminată radioactiv.

prefectura_2.jpgAcestea vor fi depozitate în nişte module (construcţii din beton armat). Depozitul se va întinde pe o suprafaţă de 44 de hectare, iar depozitul propriu-zis, cel format din celule, va ocupa numai 22 de hectare. Între depozitul de la Saligny şi Centrala Nucleară va exista un drum de serviciu pe care vor circula camioanele care vor aduce modulele cu deşeuri", a explicat Ion Năstăsescu, preşedintele Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive. Potrivit acestuia, valoarea estimată se ridică la circa 180 de milioane de euro, bani suportaţi din fondurile Centralei de la Cernavodă. Preşedintele Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive a mai precizat că, pentru moment, s-a emis doar certificatul de urbanism de către Consiliul Local, dar urmează o serie de alte proceduri, printre care consultarea populaţiei, obţinerea avizelor de mediu, a autorizaţiei de amplasare de către CNCAN, a autorizaţiei de construire şi a celorlalte avize. La rândul său, primarul comunei Saligny, pe teritoriul căreia va fi amplasat depozitul, Gabriel Tătulescu, a declarat că, în Consiliul Local, s-a decis organizarea unui referendum printre locuitori, pentru a se stabili în mod cert dacă depozitul va fi construit. „Dacă populaţia nu va fi de acord cu această construcţie, care va ocupa 40,4 hectare din terenurile care aparţin Consiliului Local (20%), Ocolului Silvic (30%) sau sunt ale cetăţenilor (50%), proiectul nu se va realiza pe acest amplasament", a spus Gabriel Tătulescu. Primarul comunei a mai precizat că lucrările vor fi în folosul comunităţii, întrucât AN&DR va înfiinţa sisteme de canalizare şi va aduce mai multe îmbunătăţiri localităţii, totodată înfiinţându-se cel puţin 200 de locuri de muncă. După ce vor fi obţine toate autorizaţiile, lucrările vor începe în 2016 şi se vor desfăşura până în 2019. Depozitul va găzdui deşeurile slab şi mediu active cu timp de viaţă scurt, generate prin operarea şi dezafectarea celor două unităţi CANDU ale centralei de la Cernavodă, dar va deservi şi viitoarele reactoare 3 şi 4 care urmează să fie construite acolo. În România, în prezent, există un singur depozit de deşeuri instituţionale, la Băiţa-Bihor, care funcţionează din 1985. În prezent, acesta este ocupat în proporţie de 40% şi aici sunt depozitaţi, în fiecare an, 15 metri cubi deşeuri radioactive de joasă şi medie activitate, de viaţă scurtă, produse în activităţi de aplicaţii industriale, medicale şi de cercetare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii