Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:49 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discoteci datoare statului

ro

19 Sep, 2003 00:00 944 Marime text

Evaziune pe seama dansatorilor

Curtea de Conturi Constanta a verificat cluburile, pentru a constata starea de legalitate a acestora privind plata impozitului pentru spectacole pe anul 2002 * Administratorii a patru discoteci din oras si al uneia din Ovidiu au fost citati in instanta pentru recuperarea sumelor alocate bugetului de stat * Sumele sunt cuprinse intre 13 si 174 milioane lei * Alte trei dosare au avut ca rechizitoriu neachitarea obligatiilor catre Fondul unic national al asigurarilor sociale de sanatate

Corpul de Control al Curtii de Conturi Constanta a verificat discotecile din judet. Obiectul controlului l-a constituit plata impozitului pe spectacole datorat in anul 2002 bugetului de stat. Potrivit Ordonantei 36/2002 care face referire al impozitele si taxele locale stabilite prin lege pentru activitatile artistice si distractive de videoteca si discoteca, impozitul pe spectacole se stabileste in functie de suprafata incintei in care se desfasoara spectacolul. Patronii discotecilor au organizat, data fiind destinatia incintelor folosite, programe de discoteca si videoteca, in decursul a 12 luni fara sa se gandeasca ca vor trebui sa participe si la intregirea bugetului local. Conform legislatiei, taxele care se percep se impart in doua grupe: in cazul videotecilor, de la 500 lei/mp/zi la 1.000 lei/mp/zi, iar in cazul discotecilor, de la 1.000 lei/mp/zi la 2.000 lei/mp/zi. Prin urmare, s-au incheiat acte de sesizare pentru administratorii societatilor "Axa Trei 2002" SRL, "Stop" SRL, "Algos Exim" si "Black Sea" din Constanta si "Toulouse Turism" din Ovidiu, care s-au dovedit nepasatoare privind acest tip de obligatii catre stat. In cursul zilei de ieri, in cadrul sedintei Colegiului Jurisdictional al Curtii de Conturi au fost citati la primul termen reprezentantii societatilor in cauza. Trei dintre administratori, desi au fost citati pentru acest termen, nu au raspuns Curtii, instituindu-se lipsa de procedura. Suma cea mai mica datorata statului s-a inregistrat la SC "Algos" SRL, in valoare totala de 13 milioane, care, din documentatia prezentata instantei de catre contabila societatii, se pare ca a fost recuperata prin achitarea datoriilor inca dinaintea primului termen de judecata. Societatea pentru care instanta a ramas in pronuntare este SC "Stop" SRL, societate care s-a facut vinovata de nerambursarea obligatiilor catre bugetul de stat in suma totala de 174 milioane. Pentru aceasta se vor calcula dobanzi si penalitati care vor trebui onorate, asemeni datoriei initiale stabilite prin actul de sesizare.

Datorii catre FNUASS

Pe masa instantei au stat alte trei dosare de despagubiri la plata, constand in neachitarea obligatiilor unor societati catre Fondul national unic al asigurarilor sociale de sanatate privind plata contributiilor de sanatate de 7% angajator si 7% asigurat. Pentru societatile "Horticola" Mihail Kogalniceanu si "Tar 07" Sitorman s-a instituit luarea masurilor asiguratorii pentru recuperarea sumelor datorate, iar SC CCH SA a fost reprezentata in instanta prin consilierul juridic, care a afirmat ca sumele initiale s-au achitat, ramanand sa se depuna la dosar ordinele de plata doveditoare la termenul urmator.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii