Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:14 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un secol de la construirea Moscheii Regale Carol I

ro

01 Jun, 2010 02:45 1848 Marime text
cap_5.jpgAstăzi, în curtea moscheii Carol I, înalţi oficiali români şi turci, reprezentanţi diplomatici, clerul musulman, dar şi cadre didactice şi oficialităţi locale, vor celebra, într-un cadru fastuos, împlinirea a 100 de ani de la ridicarea lăcaşului de cult.

Printre invitaţii anunţaţi vor mai fi prezenţi şi membri ai comunităţilor musulmane, reprezentanţii ai Academiei Române, dar şi parlamentari. Pe lângă acordarea de medalii şi albume, programul mai cuprinde şi un simpozion organizat la Centrul de cultură şi educaţie islamică, „Ion Jalea", „Islamul dobrogean model de convieţuire interculturalitate şi europenitate", dar şi o şi vizită la muzeu. Manifestările sunt organizate de Muftiatul Cultului Musulman din România, în colaborare cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România, Uniunea Democrată Turcă din România şi Centrul european pentru studiul islamofobiei.

moschee_01.jpgCu ocazia organizării sărbătorii centenarului, va fi lansat şi albumul foto-documentar „Moscheea Regală Carol I Constanţa 1910 - 2010", realizat de directorul Muzeului de Artă Constanţa, dr. Doina Păuleanu, şi directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale, Virgil Coman.

Piatra de temelie a moscheii a fost pusă pe 24 iunie 1910, în prezenţa Majestăţi Sale, Regele Carol I, fiind construită în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din Constanţa. Lăcaşul a fost ridicat pe locul vechii geamii Mahmudie, ce purta numele sultanului Mahmud şi fusese ridicată în 1823 de către Afiz Mehmed Paşa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • felicitari organizatorilor 01 Jun, 2010 21:32 Felicitari pentru activitate tuturor organizatorilor in special muftiului Murat Yusuf pentru extraordinara deschidere fata de toate etniile din Romania. Numai in toleranta putem convietui impreuna pentru totdeauna.
  • TOLERANTA DOBROGEANA 01 Jun, 2010 21:00 Felicitari tuturor constantenilor. Bravo muftiului Murat Yusuf pentru abnegatia de care a dat dovada in dezvoltarea prin toleranta a relatiile dintre musulmanii din Romania si romani.