Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:16 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Site-ul Primariei Mangalia - model de lipsa de transparenta institutionala

ro

02 Feb, 2010 04:24 2672 Marime text

prim_mag_s.jpgSchimbările majore din Primăria Mangalia, survenite de la o lună la alta, se pare că au dat peste cap o dată în plus site-ul instituţiei publice, devenit de mai multe ori „vedetă" în ţară, fie prin lipsa transparenţei, fie din cauza unor întâmplări haioase, cum a fost aceea a pozelor pornografice postate la capitolul „forum" (dispărut între timp).

În prezent, site-ul care, potrivit legii, ar trebui să reprezinte „oglinda" a tot ceea ce mişcă în primărie, de la declaraţii de avere ale aleşilor şi funcţionarilor şi până la decizii luate de Consiliul Local, pare cu totul pustiit de aceste informaţii.

În luna decembrie, pe site-ul primăriei intervenea o schimbare majoră: primarul Mihai Claudiu Tusac şi setul său personal de informaţii şi mai ales de fotografii (zice-se că la apariţia actualului viceprimar Ion Mincă la cârma primăriei, pe calculatoarele şi în arhiva instituţiei au fost descoperite numai puţin de... 4.000 de cadre, avându-l în prim plan pe edilul Tusac în diferite ipostaze) dispăreau într-un colţ intitulat „Arhivă".

În schimb, se arăta că „Primăria Mangalia a fost deblocată" şi că Ion Mincă este primar interimar al urbei. De săptămâna trecută, toate anunţurile publicate sub „regimul" Mincă au fost şterse (deci, o lună din „istoria" Mangaliei a fost eliminată cu un simplu „delete"). Au reapărut, în schimb, scoase din colţul uitării, pozele de la diferitele manifestări, dar şi datele perimate, unele mai vechi de doi ani, de pe site-ul oficial al Municipiului Mangalia.

mangalia_2.jpgMangalia şi sudul litoralului = pagina primarului

În urmă cu mai bine de un an, Institutul pentru Politici Publice (IPP), dădea publicităţii un raport de monitorizare a transparenţei a 20 de consilii locale din România, printre care şi Mangalia. Oraşul face parte din acele primării „care nu au considerat transparenţa şi publicarea cât mai multor date de interes public în pagina oficială de internet ca fiind o prioritate instituţională. Documentele existente nu sunt actualizate sau nu există niciun document în secţiunea corespunzătoare. La Mangalia se înregistrează numai votul consilierilor care au votat împotrivă sau celor care s-au abţinut, iar din cele 97 de proiecte adoptate, niciunul nu le aparţine consilierilor, ci numai primarului".

Raportului IPP de acum un an s-ar adăuga alte câteva „capitole" de critici, special concepute pentru Mangalia. Site-ul primăriei abundă în nereguli în ceea ce priveşte transparenţa. Deşi chiar azi se împlineşte un an de când Consiliul Local a aprobat numai trei comisii de specialitate, cu preşedinţi de la trei partide, pe site găsim cinci comisii, cu preşedinţi numai de la PSD, formulă adoptată la începutul actualei administraţii. Consilierii locali s-au mai schimbat, au mai trecut pe la alte partide. Nu şi pe site-ul oficial al oraşului, unde pagina nu a mai fost reactualizată de un an şi jumătate.

Avem aici convocatorul pentru anul 2008 - numai pentru patru şedinţe, probabil pentru ca să nu ne ia ameţeala de atâtea date de procesat. Pentru 2009 nu există decât un singur convocator, pentru luna decembrie, deşi, prin sentinţă executorie, Consiliul Local a funcţionat pe tot parcursul anului, iar convocatoarele pentru şedinţele extraordinare trebuiau afişate lunar. Nici „Investiţiile" anului trecut (nu mai vorbim despre cele din acest an) nu figurează pe site.

Angajaţii primăriei sunt, în prezent, cu mult împuţinaţi în ceea ce-i priveşte pe cei pe care adminsitraţia Tusac i-a găsit în primărie şi mult mai „bogaţi" în număr în ceea ce îăi priveşte pe cei aduşi după iulie 2008. Cu toate acestea, cei care au părăsit instituţia apar, în continuare, pe pagina de net, atât în organigramă, cât şi pe declaraţiile de avere, în timp ce noii funcţionari nu „există" nici pe o adresă, nici pe cealaltă.

Ca un fapt divers, secţiunile „Primăria Mangalia" şi „Mangalia şi Sudul Litoralului" duc, inevitabil, către pagina... primarului urbei, Mihai Claudiu Tusac.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mangla 02 Feb, 2010 21:56 ia mai priveste blogu mangalia.mn sa vezi cate articole negative despre Tusac sunt si mai vorbim.Nu mai acuzati fara sa ganditi.
  • 666 02 Feb, 2010 13:20 pai e tot al lui tusac, de ce sa il preferi?
  • Soc 02 Feb, 2010 08:56 Prefer mangalia.mn un site mult mai bun