Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:39 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect pentru reabilitarea sistemului termic al Sanatoriului Balnear Mangalia

ro

05 Feb, 2008 00:00 1805 Marime text
1202159222.jpg

Sanatoriul Balnear Mangalia a revenit, dupa mai bine de 20 de ani, la cota de confort si profesionalism care il consacra, inainte de 1989, la nivel international

Pentru prima data dupa revolutie, la sanatoriul balnear se fac modernizari capitale, in cateva saptamani urmand sa fie redata publicului piscina de la pavilionul "A". In plus, aici se va derula, timp de 12 luni, unul dintre cele mai ample proiecte cu fonduri externe, in urma caruia resursele regenerabile vor reduce costurile incalzirii cu circa 75%. In decursul ultimelor 12 luni, sanatoriul s-a imbogatit cu aer conditionat in majoritatea camerelor, cu ventilatie interioara de ultima ora, cu fatade noi si ferestre termopan. Pe 18 februarie va fi repusa in functiune piscina mare, a carei apa va fi purificata cu patru filtre pentru apa de mare, de provenienta franceza. Piscina va fi frecventata de pacientii sanatoriului in fiecare zi, pana la orele 12.00, iar apoi orice localnic va avea acces aici, pana la orele 20.00. "Prioritari la piscina vor fi copiii de la institutiile de invatamant partenere - Scoala generala nr. 3 si cei de la "Santa Maria delle Grazie". Investitiile facute in aceasta piscina nu se vor recupera oricum din abonamente, asa ca am decis ca acesti copii, care altfel nu ar fi avut acces niciodata la piscina, sa fie primii beneficiari ai acesteia", ne-a declarat managerul Sanatoriului Balnear Mangalia, dr. Viorel Oleniuc. Unul dintre cele mai spectaculoase proiecte care se deruleaza aici este cel de reabilitare a sistemului de producere a energiei termice prin utilizarea surselor regenerabile. Proiectul, in valoare de 1,1 milioane de euro, va fi finantat din Fondul Elvetian de Contrapartida si din bugetul sanatoriului. Astfel, circa 370.000 de euro vor fi achitati de sanatoriu, iar restul, de peste 800.000 de euro (adica 68%), de Fondul Elvetian de Contrapartida. Conducerea Sanatoriului Balnear recunoaste ca, fara atragerea fondurilor elvetiene, unitatea nu ar fi reusit niciodata sa initieze acest proiect.

Beneficii imediate

Concret, la sanatoriu vor fi efectuate lucrari de modernizare a cazanelor de apa calda, vor fi montate panouri solare si pompe de caldura, toate acestea in decursul a 12 luni. "Suma de aproape 800.000 de euro a fost aprobata deja si, in primavara, imediat dupa licitatiile pentru stabilirea firmei care realiza proiectul, vor demara si lucrarile in sine", afirma Viorel Oleniuc. In urma acestora, beneficiile imediate vor fi reducerea poluarii si a costurilor combustibilului, asigurarea necesarului de agent termic destinat actului medical si incalzirii spatiilor de tratament si odihna. In cifre, in locul celor 2.300.000 de lei cat se cheltuie in prezent pentru combustibil, la Sanatoriul Balnear Mangalia costul incalzirii va fi de... 800.000 de lei, investitia facuta de unitate urmand sa se recupereze in maximum doi ani. Sanatoriul Balnear Mangalia, sectia pentru adulti, a fost dat in folosinta in 1960, dupa ce, in 1952, fusese inaugurata o sectie pentru copii. Perioada de glorie a sanatoriului a fost inainte de 1989, cand cei mai multi turisti cazati aici erau, pe langa cei romani, cei din Germania si Franta. In prezent, Sanatoriul dispune de un hotel de o stea, cu capacitatea de 300 locuri, o sectie clinica cu 50 paturi si doua baze moderne de tratament, cu o capacitate totala de o mie de pacienti pe zi.

Scris de: {autor}Mihaela MARIN{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii