Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:27 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dorel Onaca l-a adus in tara pe marinarul roman impuscat pe cargoul Rim

ro

11 Jun, 2010 02:38 2627 Marime text
cap_4.jpgÎn această dimineaţă, la 9.45, avionul la bordul căruia se află marinarul român împuşcat la începutul acestei luni de piraţii somalezi pe nava Rim şi cel care i-a salvat viaţa, Dorel Onaca, va ateriza pe aeroportul Otopeni. Virgil Teofil Creţu este cel de-al 753-lea marinar salvat de Onaca în cei 20 de ani de când acesta se află în slujba mării.

Potrivit celor declarate în cursul după-amiezii de ieri de către fostul şef al ARSVOM, marinarul va fi transportat direct la clinica MedLife din capitală pentru îngrijiri.

Cunoscut ca unul dintre cei mai curajoşi salvatori pe mare, dar şi ca un specialist în operaţiuni maritime, Dorel Onaca nu a stat deloc pe gânduri să-l ajute pe marinarul aflat la bordul unei nave capturate de piraţii somalezi care a fost împuşcat în şold. Marinarul român Virgil Teofil Creţu a fost împuşcat în urma unui schimb de focuri între echipajul cargoului Rim şi răpitorii somalezi. Incidentul s-a produs la sud-est de Garacad, în largul coastelor nordice ale Somaliei.

Onaca s-a implicat rapid în acest caz şi a reuşit, după mai multe zile în care s-a preocupat de starea de sănătate a marinarului, să-l aducă în ţară.

Imediat după ce s-a pus în temă cu problema marinarului sechestrat şi rănit, Onaca a luat legătura cu comandorul Lucian Grigorescu, reprezentantul român în organizaţia „Atlanta", care luptă împotriva piraţilor din Golful Aden, cu Navfor, dar şi cu fregata spaniolă Victoria, care l-a preluat pe marinarul rănit.

Săptămâna trecută, în noaptea de joi spre vineri, marinarul a fost operat pe nava de asistenţă sanitară Johan de Witt, fiind menţinut pentru câteva zile la bordul navei, pentru recuperare. În opinia medicilor, chiar dacă a pierdut mult sânge, niciun organ vital nu i-a fost afectat.

dorel_onaca_15.jpgTeofil Creţu, cel de-al 753-lea marinar salvat de Onaca

Cu o experienţă de 20 de ani în activitatea de salvare pe mare, Onaca a dus până la capăt ajutorul pe care l-a dat marinarului român şi a asigurat transportul până în România şi asistenţa medicală a acestuia din propriul buget. „Va fi internat la MedLife, în capitală. Medicul de pe nava de asistenţă mi-a transmis ca imediat cum ajunge în ţară să fie transportat la spital şi monitorizat, iar medicii de acolo vor stabili când este cazul să fie dus în localitatea de reşedinţă a acestuia", a declarat Dorel Onaca.

El mai susţinut că operaţiunea de salvare a fost un succes, cel de-al 753-lea din cariera sa de marinar. „Important este că va fi adus acasă în siguranţă şi că totul a decurs bine", a mai adăugat Onaca.

Echipajul navei Rim era format din 11 marinari, dintre care doar unul era roman, iar ceilalţi sirieni. Piraţii somalezi au cerut iniţial o răscumpărare de trei milioane de euro pentru a elibera nava şi echipajul de la bord, însă pentru că vasul mergea la casat şi, în plus, nu avea asigurare, suma stabilită după negocierile cu proprietarul a coborât până la 300.000 de euro. Răscumpărarea nu a fost plătită.

Proprietate a companiei libiene White Sea Shipping, cargoul MV Rim plecase din România, pe 18 septembrie, neanunţând ruta la autorităţile care supraveghează traficul în Oceanul Indian.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii