Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:35 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copiii cu autism – victime ale nedecontarii serviciilor psihologice

ro

11 Nov, 2013 14:56 1912 Marime text
Bucuresti, 11 noiembrie 2013

În prezent, copii cu tulburări din spectrul autist nu beneficiaza de nicio decontare a serviciilor terapeutice. Părinții fac eforturi mari pentru a susține recuperarea copiilor lor. În medie, costul terapiei este de aproximativ 1000 euro.
In prezent, procesul de recuperare se realizeaza in cea mai mare parte de catre psihologi independenti, formati professional in terapii comportamentale specifice. Mentionam faptul ca serviciile psihologice pentru copiii cu autism nu sunt decontate prin casele de asigurari de sanatate, fapt fara precedent in Uniunea Europeana.
În proiectul pachetului de baza lansat de Ministerul Sanatatii nu s-a introdus nimic legat psihoterapia copiilor cu tulburari din spectrul autist.
Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii in Romania, la nivelul anului 2012, erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, insa, numarul real al acestora este mult mai mare, majoritatea nefigurand in evidenta oficiala. Incidenta autismului este de 1/88 persoane, conform unui studiu publicat in 2012 de Centrul pentru Controlul Maladiilor din Atlanta, Statele Unite ale Americii, iar pentru Romania specialistii estimeaza cel putin 15.000 de persoane cu autism.
De asemenea, au fost inlaturati furnizorii de servicii psihologice din proiectul Normelor metodologice la Legea nr. 151/2010, fiind introdusa in schimb sintagma “furnizor de servicii sociale” calitate recunoscuta DGASPC-urilor.
Ca urmare a acestei situatii, chiar daca directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului nu au calitatea de furnizori de servicii psihologice si chiar daca psihologii sunt principalii specialisti implicati in procesul de recuperare a copiilor cu autism (TSA), institutiile de stat doresc sa asigure si “cadrul legal”, prin aprobarea unui proiect favorabil al normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2010, pentru viitoarele operatiuni de dezvoltare a acestor centre TSA, reglementand in acest sens competente ale unor categorii de functionari si  specialisti fara nicio legatura cu acest domeniu. In realitate, se incearca atribuirea unor competente artificiale unor categorii profesionale (director centru TSA, manager de caz, asistent social) din cadrul DGASPC-urilor, doar pentru a asigura resurse umane.
Solutia pe care o inaintam reprezentantilor autoritatilor publice si entitatilor private din domeniu consta in accesul liber al copiiilor disgnosticati cu tulburari din spectrul autist la serviciile psihologice de recuperare, furnizate de catre psihologi independenti, fara interpunerea unui sistem birocratic specific DGASPC-urilor sau altor institutii publice si decontarea directa a serviciilor psihologice de recuperare (psihodiagnostic si psihoterapie comportamentala) catre furnizorii autorizati de servicii psihologice in domeniu si recunoscuti de catre Colegiul Psihologilor din Romania.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • CURSURI AUTISM - AUTORIZATE DE MINISTERUL EDUCATIEI 17 Nov, 2013 23:52 CURS ROMANO-OLANDEZ AUTISMUL - TEHNICI MODERNE DE INTERVENTIE UNIC IN ROMANIA MINISTERUL EDUCATIEI Cursurile sunt acreditate de Ministerul Educatiei - diploma de perfectionare post-universitara ce va fi eliberata de catre minister este: