Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:35 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest faţă de eliberarea avizelor de mediu pentru explorarea gazelor de şist în Vaslui

ro

15 Jul, 2013 20:08 1035 Marime text
Partidul Verde organizează miercuri, 17 iulie, între orele 12.00 şi 14.00, un protest în faţa sediului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (Aleea Lacul Morii, nr.151, Sector 6, Bucureşti) pentru a-şi exprima dezaprobarea faţă de eliberarea avizelor de mediu pentru demararea lucrărilor pentru explorarea gazelor de şist în perimetrele din judeţul Vaslui şi, în acelaşi timp, va acţiona pe toate căile civice şi politice împotriva unor astfel de decizii.

Protestul va avea loc pe 17 iulie pentru că în următoarea zi, 18 iulie, a fost anunţată de către Mihail Fâcă, preşedintele ANPM, eliberarea avizelor de mediu pentru explorarea gazelor de şist pentru trei perimetre din judeţul Vaslui.  

Reamintim că motivaţia domnului Fâcă pentru acest avizarea documentului care va consfinţi demararea explorării gazelor de şist în estul României a fost: „Sondele de explorare creează fiecare aproximativ 400 de locuri de muncă, din care 100-120 sunt directe, iar restul sunt joburi indirecte, de exemplu pentru transport sau lucrări de amenajare. În total vor fi aproximativ 1.200 de locuri de muncă. Avizul este veşnic, iar explorarea ar putea dura între 1,5 şi 5 ani”.
Chemăm alături de noi simplii cetăţeni, reprezentanţii societăţii civile sau politicienii de bună credinţă pentru a duce această luptă până la final şi să dovedim că ne pasă de ziua de mâine, că vrem o Românie curată, o Românie sănătoasă.Dar preocuparea instituţiei pe care o conduce dl. Mihail Fâcă ar trebui să fie protecţia mediului, nu crearea unor locuri de muncă în industrii poluatoare şi cu grad ridicat de risc şi de impact negativ asupra mediului. Acest lucru dovedeşte o dată în plus că este vorba de o decizie politică pentru care acum se încearcă o acoperire pseudo-legală din perspectiva instituţiilor de protecţie a mediului. Acelaşi tip de discurs legat de crearea de locuri de muncă, însă în favoarea proiectului minier pe bază de cianuri de la Roşia Montană, l-am auzit şi la un fost secretar de stat de la Ministerul Mediului sub guvernarea PDL. Asistăm la un derapaj grav al instituţiilor chemate să protejeze mediul, dar care se transformă – iată – în promotorii unor tehnologii toxice.
Partidul Verde a sancţionat prompt declaraţia preşedintelui ANPM, Mihail Fâcă, şi demersurile agenţiei pe care o conduce (pentru că e dovada unei decizii politice şi nicidecum una tehnică – aşa cum presupun atribuţiile instituţiei pe care o reprezintă) şi a luat poziţie faţă de efectele nocive asupra mediului  pe care le va avea gestul său. ( aici).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii