Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:27 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Victor Bostinaru si Adrian Nastase, la dezbaterea Clubului Romania-UE privind aplicarea Tratatului de la Lisabona

ro

26 Feb, 2010 17:06 1347 Marime text

poza_ansamblu_eveniment.jpgBruxelles, 26 februarie 2010

Co-preşedintele Delegaţiei europarlamentare PSD, Victor Boştinaru, şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, au fost, joi seara, printre vorbitorii principali la dezbaterea "Aplicarea Tratatului de la Lisabona, o viziune românească", eveniment organizat, la Parlamentul European, de Clubul România-Uniunea Europeană şi Ambasada României în Regatul Belgiei.

"O asemenea dezbatere e binevenită la Bruxelles, dar e chiar şi mai utilă la Bucureşti, unde trebuie să se conştientizeze mai bine interesul naţional. Încă rămâne o provocare ideea unei viziuni româneşti privind locul şi interesele noastre în Uniunea Europeană, o dezbatere serioasă fiind cu atât mai necesară în contextul intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona", a declarat Victor Boştinaru, precizând că, în opinia sa, Parlamentele naţionale se află acum în faţa unei şanse istorice de a influenţa procesul decizional în Uniune.

poza_club_ro-ue_prezidiu.jpgPotrivit eurodeputatului social-democrat, Parlamentul European, cu adevărat co-legislator în prezent, va lua decizii foarte importante pentru România până în 2013: reforma politicii agricole comune, reforma politicii de coeziune şi a celei regionale; respectiv stabilirea noului cadru financiar (2014-2020).

"Trebuie să ştim ce vrem pentru România, în interior, dar şi ce vrem să obţinem în Uniunea Europeană. Tratatul de la Lisabona oferă un rol sporit pentru Parlamentele naţionale, iar noi trebuie să avem înţelepciunea de a folosi această posibilitate, atât prin investirea în expertiză cât şi prin adoptarea paşilor care să eficientizeze mecanismul instituţional, prin modificarea regulamentelor Camerei Deputaţilor şi Senatului", a afirmat Adrian Năstase.

În viziunea lui Năstase, este nevoie, în plan guvernamental, de o instituţie distinctă care să se ocupe de coordonarea eficientă a domeniului afacerilor europene -un Minister al afacerilor europene-, el oferind exemplul de coordonare eficientă inter-ministerială din perioada 2000-2004.

La dezbatere au participat deputaţi europeni din diferite familii politice, parlamentari români din Grupul de prietenie cu Belgia al Parlamentului de la Bucureşti, ambasadorul României în Belgia, Ovidiu Dranga, Reprezentantul permanent adjunct al României pe lângă UE, Cristian Bădescu, funcţionari europeni, români care lucrează în mediul instituţional sau în sectorul privat din Bruxelles.

Clubul România-UE, înfiinţat în anul 2003, este un grup independent de experţi români care îşi desfăşoară activitatea în domeniul afacerilor europene. Clubul este independent financiar, fără caracter religios sau politic, independent de orice structură guvernamentală sau partid politic din România sau UE. Scopul principal este de a contribui la promovarea ideilor europene în România şi la afirmarea României în Bruxellesul european. Comitetul Director al Clubului este alcătuit, pentru mandatul 2009-2010, din Andrei-Ştefan Enghiş, preşedinte, respectiv Oana Bălescu, Dana Mitea, Mihăiţă Papară şi Raluca Rusu, vicepreşedinţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii