Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:55 13 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Enciu - Aderarea României la spațiul Schengen nu mai poate fi amânată

ro

05 Dec, 2013 13:08 839 Marime text
Hannes Swoboda, președintele grupului Socialiștilor și Democraților din PE: România și Bulgaria îndeplinesc pe deplin criteriile de aderare la Schengen. Pe baza acestui fapt trebuie luată decizia, nu pe baza unor absurdități populiste
 
Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European susține aderarea României la spațiul Schengen, după cum reiese în urma declarației lui Hannes Swoboda, președintele grupului. Mai mult, în luare de poziție extrem de dură, Swoboda critică și atitudinea populistă manifestată de către politicienii de dreapta în ceea ce privește restricțiile pe piața muncii pentru români, restricții care ar trebui să fie ridicate în toate statele membre începând cu 1 ianuarie 2014.
 
"Populiștii de dreapta insistă să impună o dezbatere în mai multe țări care se bazează parțial sau în totalitate pe fapte și cifre fanteziste și răutăcioase. Încercarea de a răspândi teamă și anxietate înainte de alegerile europene este o modalitate ieftină de a pescui voturi, care nu este deosebit de favorabilă principiilor democratice.
              În realitate, libera circulație în Europa a contribuit foarte mult la creșterea prosperității și rezistența economică. În multe țări, de exemplu, industria serviciilor, atât publice, cât și private, depinde de oameni care și-au părăsit țările de origine și care acum lucrează pentru beneficiile noilor țări-mamă.
Actuala dezbatere urâtă vizează în mod special lucrătorii români și bulgari – înainte de termenul de 1 ianuarie 2014 și în timp ce aderarea a Schengen este încă în așteptare. Sper cu sinceritate că această dezbatere oarbă nu va orbi Consiliul Justiție și Afaceri Interne. Miniștrii de Interne ai UE trebuie să se uite la actualele criterii pentru accesul Schengen și vor descoperi că atât România, cât și Bulgaria, îndeplinesc pe deplin aceste criterii. Acestea sun faptele pe baza cărora trebuie să se ia decizii, nu absurdități populiste (populist nonsense)”, susține Hannes Swoboda.
 
Europarlamentarul social-democrat Ioan Enciu susține, la rându său, că problematica aderării României la spațiul Schengen nu mai poate fi amânată, întrucât există deja recunoașteri ale tuturor instituțiilor europene pe margine îndeplinirii condițiilor aquis-ului Schengen. În opinia lui Ioan Enciu, România a fost un partener de bună credință care și-a îndepinit complet și la timp toate obligațiile pe care le-a avut în ceea ce privește implementarea aquis-ului comunitar pentru Schengen.
 
“În Iunie 2011, a fost rescunoscut, în Consiliul JAI, faptul că România și Bulgaria au îndeplinit toate cerințele aquisului Schengen. Mai mult, Consiliul JAI a decretat ca acest lucru să se facă "cât mai curând posibil și nu mai tarziu de septembrie 2011". La Consiliul European din 2 martie 2012 s-a cerut în mod deschis ca acesta <<să ia o decizie favorabilă accederii României și Bugariei la spatiul Schengen>>”, a arătat Ioan Enciu.
 
Ioan Enciu spune că din moment ce nu există niciun fel de argument tehnic pentru această amânare, înseamnă că nu există decât bariere politice, adăugând însă că tratatele UE nu vorbesc decât despre termeni tehnici și despre evaluări tehnice, nu politice.
 
“Din moment ce nu este disputat de nimeni faptul că România îndeplinește condițiile prevăzute în tratatele UE, nu pot să înțeleg decât că este vorba de rezerve politice. Însă din perspectiva funcționării UE, tratatele UE primează și orice fel de decizie politică trebuie să fie întocmai cu litera și spiritul tratatelor UE. Orice altceva reprezintă un abuz”, a adăugat Ioan Enciu.
 
Enciu, care este raportorul permanent al grupului S&D pe problematica Schengen a anunțat că țara noastră se bucură de susținerea social-democraților europeni de la Bruxelles în ceea ce privește aderarea la Schengen. “Grupul S&D a susținut mereu necesitatea respectării tratatelor UE și, ca atare, susține cu tărie adoptarea unei soluții legale, în spiritul și litera legilor europene, care să conducă la un rezultat favorabil pentru România pe dosarul Schengen”, a mai afirmat Ioan Enciu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii