Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:03 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cristian Buşoi salută adoptarea Directivei privind drepturile consumatorilor europeni

ro

24 Mar, 2011 23:24 841 Marime text

Eurodeputatul liberal, Cristian Buşoi, consideră noua legislaţie din domeniul protecţiei consumatorilor, adoptată astăzi în Parlamentul European, ca fiind în beneficiul cetăţeanului. Cristian Buşoi spune că nu a fost deloc uşoară găsirea unei abordări care să fie suficient de echilibrată atât pentru consumatori cât şi pentru comercianţi.

"Obiectivul nostru este să creştem nivelul protecţiei consumatorilor şi să venim cu o legislaţie mai clară care să încurajeze consumatorii şi comercianţii să cumpere şi să vândă dincolo de graniţe. Salut compromisul agreat de toate grupurile politice şi îl consider un pas înainte în beneficiul consumatorilor europeni. Există îmbunătăţiri semnificative cum ar fi introducerea solicitării de informaţii mai clare în contracte sau armonizarea prevederilor care vizează dreptul de returnare a produselor."

Deşi Directiva aduce, per ansamblu, suficiente îmbunătăţiri, europarlamentarul Cristian Buşoi a atras atenţia, într-un discurs rostit în plenul reunit la Bruxelles, asupra unor prevederi care vor crea dificultăţi.

"Desigur, fiind un compromis, nu este perfect. Un exemplu în acest sens îl constituie Articolul 22 a, care obligă vânzătorul să facă livrări în alte state membre. Sunt produse şi servicii, care prin natura lor nu ar trebui incluse în această prevedere, cum ar fi bunurile perisabile. Probleme ar putea fi şi cu produsele din sfera digitală. Intenţia iniţială de a promova comerţul transfrontalier a fost una bună, dar formularea nu a fost cea mai potrivită."

Eurodeputatul Cristian Buşoi speră ca în timpul următoarelor negocieri cu Consiliul de Miniştri să poată fi aduse modificări pentru a obţine un rezultat optim.

Propunerea legislativă pentru revizuirea drepturilor consumatorilor a venit din partea Comisiei Europene în octombrie 2008, pentru a înlocui cele patru directive existente cu un singur act normativ. Documentul se baza pe armonizarea totală a drepturilor consumatorilor la nivelul Uniunii Europene, fapt care a generat, timp de peste doi ani, dezbateri aprinse atât in Consiliu cât şi în Parlamentul European, îngreunând găsirea unui compromis.

Directiva votată astăzi consolidează semnificativ drepturile consumatorilor, în special cele referitoare la informarea, livrarea și retragerea din contracte și clarifică normele privitoare la descărcările digitale și eliminarea birocrației în întreprinderile mici și mijlocii. În ceea ce priveşte dreptul de retragere, consumatorul va dispune de o perioadă de 14 zile pentru vânzările la distanță și în afara spațiilor comerciale. Astfel, consumatorul se poate răzgândi, fără nicio justificare, dat fiind faptul că nu poate vedea produsul înainte de cumpărare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii