Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bugetul 2014 - Parlamentul respinge tăierile propuse de Consiliu

ro

23 Oct, 2013 19:38 1053 Marime text
Parlamentul a respins tăierile bugetare propuse de Consiliu la cheltuielile pentru cercetare şi forţa de muncă în 2014, în cadrul votului de miercuri de la Strasbourg. Deputaţii au respins de asemenea tăierile de fonduri pentru politicile internaţionale, cum ar fi ajutorul umanitar către Orientul Mijlociu şi refugiaţii sirieni şi au adăugat fonduri destinate Agenţiei europene Frontex pentru gestionarea graniţelor externe ale UE.

Poziţia Parlamentului a fost votată cu 480 pentru, 119 împotrivă şi 86 de abţineri.

Parlamentul propune pentru 2014 un buget de 142,6 miliarde de euro pentru angajamentele financiare şi 136,1 miliarde de euro pentru plăţi. Aceste sume sunt mai mici decât bugetul de anul acesta cu 8,1 miliarde (angajamente) şi 4,3 miliarde (plăţi). Consiliul redusese propunerea bugetară a Comisiei cu 240 miliarde pentru angajamente şi 1,06 miliarde pentru plăţi, cifrele propuse de Consiliu fiind de 141, 8 miliarde şi, respectiv, 134,8 miliarde.

Nu vă atingeţi de domeniile importante pentru revirimentul economic, spune PE

În domeniile în care deputaţii consideră că este vitală susţinerea economiei, cum ar fi agenda digitală, cercetarea, antreprenoriatul şi măsurile anti-şomaj (mai ales în rândul tinerilor), Parlamentul a urmat recomandarea Comisiei pentru bugete de a respinge tăierile propuse de 629 miliarde de euro pentru plăţi, propuse de Consiliu în iulie, precum şi de a adăuga la buget un supliment de 34 de milioane.

Refugiaţii

Pentru ajutorul acordat Orientului Mijlociu şi refugiaţilor, deputaţii au votat reîntoarcerea la cifra de 250 milioane de euro, inclusă de Comisie în propunerea de buget, precum şi adăugarea a 50 milioane de euro, cu condiţia ca aceşti bani să fie administraţi corect de autorităţile responsabile. De asemenea, deputaţii au votat să adauge fonduri pentru ajutor umanitar, având în vedere mai ales situaţia din Siria.

Anne Jensen (ALDE, DK), raportorul pentru acest dosar, a subliniat că bugetul pentru refugiaţi în Orientul Mijlociu trebuie să reflecte nevoile reale: "UE trebuie să se comporte conform promisiunilor şi obligaţiilor sale. Cred că toată lumea înţelege gravitatea situaţiei şi nevoia de ajutor umanitar în zona aceea".

Negocierea unui "pachet uriaş"

Preşedintele comisiei parlamentare, Alain Lamassoure (PPE, FR), s-a referit la mai multe chestiuni bugetare care aşteaptă încă decizie: "Avem de negociat un pachet uriaş de măsuri, inclusiv rectificările bugetare pentru 2013, bugetul pe 2014 şi cadrul financiar multianual 2014-2020. Parlamentul îşi asumă responsabilitatea în această săptămână pentru măsurile rectificative necesare Comisiei care să îi permită să efectueze plăţi de luna viitoare încolo. Cu toţii, Consiliu, Comisie, Parlament, trebuie să ne asumăm răspunderea ce ne revine în negocierile dificile ce ne aşteaptă. Dar un lucru trebuie să fie clar: Parlamentul nu va permite transferarea deficitelor spre anul viitor".

Ce urmează?

După votul în plen, Parlamentul şi Consiliul au 21 de zile de "conciliere" în care pot ajunge la un acord, care poate fi votat final în cursul sesiunii din noiembrie.

Parlamentul aşteaptă între timp aprobarea din partea Consiliului a bugetului Nr. 8 (3,9 miliarde). Această sumă este necesară pentru a acoperi deficitul bugetar din acest an, iar aprobarea Consiliului este o condiţie ca Parlamentul să aprobe bugetul pe termen lung 2014-2020. O altă rectificare bugetară (Nr.9) urmează să fie aprobată, care ar acoperi ajutorul acordat Germaniei, Austriei, Cehiei pentru pagubele suferite în urma inundaţiilor şi compensaţiile acordate României după secetă.

Poziţiile Parlamentului şi Consiliului privind fiecare domeniu se regăsesc în tabelul din dreapta.

Legături externe:
Textele adoptate vor fi disponibile aici (selectaţi 23 octombrie 2013)
Înregistrarea dezbaterii (22.10.2013)

Înregistrarea conferinţei de presă (23.10.2013 la ora 14.00)
Tabel cu sumele votate în comisia parlamentară de specialitate (03.10.2013)
Despre raportor - Anne Jensen (ALDE, DK) - (Comisie)
Despre raportor - M. Hohlmeier (PPE, DE) (celelalte secţii ale bugetului)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii