Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:36 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat ANAF Pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare 09 ianuarie 2015

ro

09 Jan, 2015 19:14 1376 Marime text
Proiect de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.3331/2013 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare
 
 Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.80/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal și modificarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României nr.906 din 12 decembrie 2014, au fost modificate dispoziţiile art.153 din Codul fiscal privind înregistrarea în scopuri de TVA şi anularea înregistrării în scopuri de TVA.

 Prin noile reglementări, s-a introdus regula potrivit căreia organele fiscale competente anulează înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA în situaţia în care persoana impozabilă - societate înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu justifică intenția și capacitatea de a desfășura activitate economică potrivit criteriilor stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (art.153 alin.(9) lit.h) din Codul fiscal).

 De asemenea, s-a prevăzut că persoanele impozabile aflate în situaţiile de anulare mai sus menţionate vor fi reînregistrate în scopuri de TVA, la solicitarea acestora, dacă încetează situaţia care a condus la anulare (art.153 alin.(91) lit.e) din Codul fiscal).

 Tot la solicitarea persoanei impozabile se va proceda şi pentru reînregistrarea în scopuri de TVA, după anularea înregistrării în scopuri de TVA, în situaţia contribuabililor inactivi sau a căror activitate este suspendată la registrul comerţului (art.153 alin.(91) lit.a) din Codul fiscal), dacă încetează situaţia care a condus la anulare. Menţionăm că, anterior acestei modificări, organele fiscale reînregistrau în scopuri de TVA, din oficiu, persoanele impozabile aflate în aceste situaţii.

Având în vedere aceste modificări legislative, considerăm că este necesară şi modificarea şi completarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, respectiv de înregistrare în scopuri de TVA şi de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, din oficiu de către organele fiscale, care este aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.3331/2013, cu modificările şi completările ulterioare.
 
 
*   *  *
Proiectele de acte normative, iniţiate de ANAF, sunt făcute publice pe site-ul instituţiei la adresa www.anaf.ro, domeniul Legislatie/ Transparenţa decizională. De asemenea, acestea pot fi consultate la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media din cadrul ANAF, cu sediul în str. Apolodor nr.17, sector 5, Bucureşti.

Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ pot fi transmise în scris la Serviciul Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media - cu menţiunea “Conf.Legii nr.52/2003”, la următoarele adrese:
·                                 Prin scrisori la adresa poştală: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, str.Apolodor nr.17, sector 5 Bucuresti 050741 - la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media;
·                                 Electronic la adresa de mail: relatiipublice.anaf@mfinante.ro
·                                 Prin fax la numarul: 021-319.98.57.
 
Pentru a avea acces la informaţiile de presa privind aplicarea Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, se poate accesa domeniul Informaţii / Comunicate şi informaţii de presă aflat pe site-ul instituţiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii