Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:00 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita secretarului de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu în Republica Armenia

ro

04 Jul, 2014 18:17 758 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu s-a aflat în vizită în Republica Armenia, la 4 iulie 2014.

Cu această ocazie, Bogdan Aurescu a avut consultări politice bilaterale cu ministrul adjunct al afacerilor externe Garen Nazaryan. De asemenea, oficialul român a fost primit de Edward Nalbandian, ministrul armean al afacerilor externe, şi a avut o întrevedere cu Alexander Arzoumanian, vice-preşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din cadrul Adunării Naţionale a Armeniei.

În cadrul discuţiilor cu Garen Nazaryan, cei doi demnitari au salutat nivelul cooperării dintre România şi Armenia, reflectate atât în dialogul politic la înalt nivel, cât şi în cadrul organizaţiilor internaţionale şi au exprimat dorinţa de extindere şi aprofundare a acestuia.

Oficialul român a reiterat sprijinul României pentru dezvoltarea relaţiilor de cooperare ale Armeniei cu UE şi cu NATO. În acest context, a exprimat sprijinul României pentru convenirea unui cadru contractual adecvat pentru consolidarea cooperării Armenia – UE, care să preia cât mai mult posibil din aspectele negociate în cadrul proiectului Acordului de Asociere, precum şi pentru liberalizarea regimului de vize pentru călătoriile cetăţenilor armeni în UE. Bogdan Aurescu a exprimat deschiderea României pentru a oferi sprijin concret în domenii de interes pentru reformele subsumate de cooperarea cu NATO şi UE. Discuţiile au mai abordat şi evoluţiile politice şi de securitate recente în regiune, cu accent pe situaţia din Ucraina, dar şi necesitatea reglementării conflictelor prelungite, în conformitate cu dreptul internaţional.

Bogdan Aurescu a expus evaluarea părţii române asupra situaţiei din Ucraina, subliniind preocuparea pentru continuarea acţiunilor de destabilizare a ţării vecine. De asemenea, a prezentat sintetic măsurile de reasigurare luate deja de NATO pentru aliaţii din flancul estic al Alianţei, inclusiv România.

Cei doi oficiali au exprimat sprijinul pentru dezvoltarea cooperării economice dintre România şi Armenia. Bogdan Aurescu a prezentat oferta concretă de cooperare a instituţiilor române şi a agreat cu omologul său necesitatea unei noi sesiuni, în acest an, a Comisiei Mixte Economice. În continuare, cei doi oficiali au avut un schimb de vederi asupra posibilităţilor de construire a agendei contactelor politice relevante în acest an, respectiv de aprofundare a cooperării bilaterale în diverse domenii. La propunerea părţii române s-a convenit să se organizeze consultări sectoriale între departamentele celor două ministere de externe şi, respectiv, continuarea rundelor de discuţii la nivelul celor doi oficiali.

În cadrul discuţiilor, Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea deosebită a părţii române pentru contribuţia istorică substanţială a minorităţii armene la dezvoltarea societăţii româneşti.

Vice-ministrul Garen Nazaryan a reiterat interesul părţii armene pentru dezvoltarea cooperării economice româno-armene, precum şi a relaţiilor între autorităţile la nivel local din cele două ţări. A exprimat sprijinul pentru organizarea la Bucureşti, în 2015, a unei expoziţii internaţionale privind Patrimoniul cultural al comunităţii armene.

În cadrul întrevederii cu ministrul armean al afacerilor externe, Edward Nalbandian, cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul dialogului politic bilateral, exprimând interesul pentru dezvoltarea de substanţă a cooperării dintre România şi Armenia.

Bogdan Aurescu a reiterat poziţia principială a României privind soluţionarea pe cale paşnică a conflictului din Nagorno-Karabakh cu respectarea principiilor şi normelor de drept internaţional. A evidenţiat rolul Grupului de la Minsk al OSCE care este, în prezent, singurul format de negociere a conflictului din Nagorno-Karabakh, reiterând sprijinul României pentru identificarea unei soluţii durabile a conflictului.

Cu ocazia întâlnirii cu Alexander Arzoumanian, vice-preşedintele Comisiei de Relaţii Internaţionale din Adunarea Naţională a Armeniei, Bogdan Aurescu a salutat bunele relaţii politico-diplomatice dintre România şi Armenia, subliniind legăturile strânse dintre cele două popoare încă din vremuri străvechi. Oficialul român a reiterat contribuţia unică adusă de comunitatea armeană din România la patrimoniul politic, economic, cultural şi spiritual al României. Bogdan Aurescu a exprimat interesul României pentru dezvoltarea dialogului parlamentar româno-armean şi pentru consolidarea relaţiilor bilaterale în toate domeniile de interes comun. De asemenea, au fost discutate relaţiile UE-Armenia, NATO-Armenia, perspectivele soluţionării conflictelor îngheţate din regiune, cu accent pe conflictul din Nagorno-Karabah, dosarul nuclear iranian.

Nu în ultimul rând, Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu prof. Hakop Arachelyan, preşedintele Asociaţiei de Prietenie Armenia-România, împreună cu o serie de membri ai Asociaţiei. Secretarul de stat a înmânat distinsului intelectual armean Diploma de Onoare conferită de ministrul român al afacerilor externe, dl Titus Corlăţean, cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani, pentru contribuţia deosebită la promovarea identităţii româneşti în Armenia şi pentru activitatea sa în cadrul Asociaţiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii