Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:08 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, în Republica Elenă

ro

04 Jun, 2013 20:03 629 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut astăzi, 4 iunie 2013, o întrevedere cu ministrul adjunct al afacerilor externe elen, Dimitris Kourkoulas, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează la Atena, în perioada 3-4 iunie 2013.
În cadrul discuţiilor, cei doi au analizat stadiul cooperării excelente dintre România şi Grecia şi au convenit intensificarea dialogului bilateral şi a cooperării la nivel sectorial.
Secretarul de stat român a apreciat evoluţia pozitivă a schimburilor economice bilaterale şi a subliniat că relansarea comerţului bilateral trebuie încurajată în continuare. Ambele părţi au reiterat obiectivul menţinerii şi dezvoltării, în continuare, a investiţiilor.
Cele două părţi au avut un schimb de opinii cu privire la temele aflate în atenţie pe agenda europeană şi regională şi au convenit intensificarea coordonării în perioada următoare, în contextul în care România a preluat de la 1 iunie 2013 Preşedinţia în exerciţiu a SEECP, pentru un an, iar Grecia va prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2014, pentru 6 luni.
În perspectiva preluării Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru al anului următor de către Grecia, secretarul de stat George Ciamba a exprimat întreaga disponibilitate de cooperare în domeniile de interes comun.
Cei doi demnitari au subliniat, în acest context, importanţa menţinerii unui dialog consistent pentru promovarea agendei europene, cu accent pe dezbaterile în curs privind viitorul Europei, pregătirile pentru viitorul cadru financiar multianual, consolidarea Uniunii Economice şi Monetare, situaţia economică şi financiară.
De asemenea, în perspectiva viitoarei Preşedinţii elene a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2014, a fost evidenţiată necesitatea obţinerii de progrese cu privire la dosare prioritare ale Uniunii în domeniul relaţiilor externe,  ambele părţi evidenţiind angajamentul în favoarea procesului de extindere a UE, a sprijinirii parcursului european al Balcanilor de Vest, a cooperării regionale (SEECP, RCC, OCEMN) precum şi necesitatea unui rol activ al Uniunii în ceea ce priveşte Parteneriatul Estic. Au fost subliniate progresele Republicii Moldova în procesul de asociere politică şi economică europeană.
Partea română a exprimat interesul de a contribui la dezvoltarea proiectelor europene în cadrul politicii maritime integrate, din perspectiva importanţei pe care o acordă proiectelor de cooperare în regiunea Mării Negre, precum şi din perspectiva priorităţilor Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării.
Secretarul de stat român a prezentat priorităţile României pe durata deţinerii Preşedinţiei în exerciţiu a SEECP, punând accent pe interesul realizării unor progrese concrete, în special în domeniile justiţiei şi afacerilor interne, dar şi al securităţii energetice.
A fost reiterat interesul ambelor părţi pentru continuarea cooperării trilaterale România – Bulgaria – Grecia şi pentru organizarea unei proxime reuniuni în perioada următoare.
Totodată, secretarul de stat George Ciamba a avut o întrevedere cu secretarul general al MAE elen, Anastasis Mitsialis.
În cadrul vizitei, secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut, la data de 3 iunie, o întrevedere cu ministrul adjunct pentru dezvoltare elen, Notis Mitarakis. În cadrul discuţiilor, a avut loc un schimb extins de opinii cu privire la gestionarea şi absorbţia fondurilor europene, politicile europene în domeniul comerţului şi competitivităţii, dar şi al politicilor naţionale de dezvoltare economică.
În acelaşi timp, au fost abordate priorităţile agendei europene, inclusiv în ceea ce priveşte obiectivul lansării negocierilor pentru încheierea unui acord transatlantic pentru comerţ şi investiţii.
Ministrul adjunct elen pentru dezvoltare a evidenţiat evoluţiile încurajatoare ale economiei Greciei din ultima perioadă şi a exprimat încrederea în eficienţa măsurilor adoptate, care permit, pe termen mediu, o redresare semnificativă a economiei elene.
Secretarul de stat român a exprimat interesul unei coordonări sporite în domeniile de interes comun, atât pe agenda europeană, cât şi în plan bilateral şi a reiterat interesul pentru menţinerea expunerii băncilor elene pe piaţa din România.
Cele două părţi au convenit asupra dezvoltării cooperării la nivel tehnic, precum şi diversificarea în perioada următoare a cooperării sectoriale în domeniul economic, inclusiv prin intensificarea contactelor bilaterale sectoriale.
De asemenea, în perspectiva preluării Preşedinţiei elene a Consiliului UE în semestrul I al anului 2014, secretarul de stat român a exprimat interesul României de a contribui la dezvoltarea Politicii Maritime Integrate şi de a valorifica acest cadru pentru dezvoltarea proiectelor europene în regiunea Dunării şi a Mării Negre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii