Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:46 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România se află pe locul al cincilea în ceea ce priveşte nivelul de transpunere a directivelor europene în domeniul Pieţei Interne

ro

20 Feb, 2013 20:08 977 Marime text

Comisia Europeană a dat publicităţii la data de 19 februarie Scoreboard-ul nr. 26. Documentul cuprinde evaluarea situaţiei transpunerii şi aplicării legislaţiei din domeniul Pieţei Interne în raport de situaţia notificării de către statele membre a măsurilor de transpunere la data de 11 noiembrie 2012, pentru directivele cu termen de transpunere 31 octombrie 2012.

Deficitul mediu de transpunere a legislaţiei Pieţei Interne de către statele membre a atins 0,6%, cel mai bun rezultat de la prima publicare a scoreboard-ului, în 1997. România a înregistrat o îmbunătăţire remarcabilă în acest sens, cu o reducere a deficitului de transpunere de la 1,1% până la 0,4%. Ţara noastră se află pe locul al cincilea ca performanţă, printre cele 13 state membre care au un deficit de transpunere redus sub ţinta de 0,5%, propusă de Comisia Europeană în Actul privind Piaţa Unică.

În privinţa indicatorului privind perioada de întârziere în transpunerea directivelor europene, România se clasează în rândul celor 8 state membre care au redus durata de transpunere la nivel naţional.

De asemenea, România se află printre cele 22 de state membre care au atins ţinta de toleranţă zero în legătură cu directivele al căror termen de transpunere a expirat de mai mult de doi ani.

România a atins rezultate foarte bune şi în legătură cu conformitatea legislaţiei naţionale cu directivele Pieţei Interne, cu un deficit de 0,4%, aflat sub media UE - de 0,6%.

În situaţia cazurilor de nerespectare a legislaţiei europene, România continuă să se menţină sub media la nivelul UE (27 proceduri de infringement deschise, faţă de o medie de 31 de cazuri la nivel european). Din evaluarea situaţiei acestor proceduri reiese că în continuare cele mai multe cauze la nivelul Uniunii Europene sunt în domeniile „impozitare" şi „mediu".

Evaluarea Comisiei Europene mai conţine şi o situaţie generală a implementării directivelor Pieţei Interne, unde România figurează cu cea mai bună performanţă, peste media UE, la toţi indicatorii utilizaţi.

În secţiunea dedicată bunelor practici la nivelul statelor membre care au înregistrat rezultate remarcabile în perioada de referinţă, este prezentat exemplul României privind mecanismul intern de gestionare a transpunerii şi notificării directivelor.

Informaţii suplimentare:

Comisia Europeană monitorizează funcţionarea Pieţei Interne şi controlează îndeplinirea obligaţiilor statelor membre în ceea ce priveşte transpunerea corectă şi completă a legislaţiei europene din acest domeniu, la termenele de transpunere prevăzute.

„Tabloul de bord" al Pieţei Interne reprezintă un raport semestrial al Comisiei Europene, în scopul de a evalua diferite aspecte ale aplicării normelor în această materie, care vizează promovarea ocupării forţei de muncă, a competitivităţii şi a dezvoltării durabile în cadrul Uniunii Europene. Prin reunirea celor mai importanţi indicatori ai Scoreboard-ului, cum ar fi deficitul de transpunere, numărul de cazuri nesoluţionate de încălcare a dreptului UE şi perioada medie necesară statelor membre pentru a soluţiona un caz de încălcare a dreptului UE, documentul oferă o imagine generală mai elaborată a gradului de conformitate a statelor membre la normele de implementare şi de aplicare a legislaţiei referitoare la piaţa internă.

Pentru informaţii suplimentare puteţi accesa: http://ec.europa.eu/internal_market/score/index_en.htm

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii