Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:50 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a preşedintelui Adunării Naţionale a Republicii Bulgaria, Tsetska Tsacheva

ro

08 Jun, 2015 19:37 797 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 8 iunie 2015, o întrevedere cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Bulgaria, doamna Tsetska Tsacheva, aflată în vizită oficială în România. În plan bilateral, cei doi demnitari au salutat nivelul excelent al relaţiei dintre România și Bulgaria, ca state vecine, parteneri şi aliaţi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO. Substanţa dialogului la nivel politic şi parlamentar între cele două state confirmă parteneriatul cu caracter strategic România-Bulgaria.

Cei doi oficiali au trecut în revistă proiectele de interes comun aflate pe agenda bilaterală în plan economic şi sectorial, cu accent pe cele din domeniile infrastructurii, transporturilor, energiei şi turismului.
Oficialul bulgar a mulţumit părţii române pentru declararea datei de 24 mai drept Ziua Limbii Bulgare în România. În acest context, a subliniat aprecierea deosebită a statului bulgar pentru politica statului român în ceea priveşte condiţiile foarte bune acordate persoanelor aparținând minorităţilor naţionale din România. Referitor la situaţia comunităţii române din Bulgaria, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a insistat pentru identificarea soluţiilor optime în vederea asigurării la standardele cele mai înalte a învăţământului în limba română ca limbă maternă.

În cadrul discuţiilor au mai fost abordate teme de actualitate şi interes comun de pe agenda europeană şi cea internaţională. Astfel, cei doi oficiali au analizat posibile modalităţi de coordonare întărită şi acţiuni comune pentru participarea mai activă şi eficientă în procesul decizional pe probleme de interes comun în cadrul UE. Astfel, cele două părţi au menţionat îndeosebi atingerea convergenţei economice şi sociale, inclusiv prin activarea instrumentelor oferite de Planul European de Investiţii Strategice, dar şi prin cadrul oferit de Strategia Europeană pentru Regiunea Dunării, promovarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, aspectele privind migraţia şi necesitatea oferirii unui răspuns solidar şi cuprinzător la nivel european.

Un accent deosebit a fost pus pe securitatea energetică la nivel european şi regional, Bogdan Aurescu subliniind importanţa cooperării bilaterale şi la nivel regional, dată fiind necesitatea diversificării surselor şi a rutelor de transport. Ministrul român al afacerilor externe a pledat în discuţiile cu preşedintele legislativului bulgar pentru o abordare comună în susţinerea obiectivelor strategice în raport cu provocările complexe din regiunea Mării Negre, mai ales în contextul crizei din Ucraina. Discuţiile au inclus, de asemenea, un dialog pe teme regionale, cele două părţi subliniind responsabilitatea pe care România şi Bulgaria, ca state membre ale UE, o au în cadrul formatelor regionale în ceea ce priveşte dialogul cu ţările din regiunea Balcanilor.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii