Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat Radu Podgorean la seminarul „Enhanced co-operation between Romania and the OECD”

ro

22 Apr, 2015 17:03 1170 Marime text
Secretarul de stat Radu Podgorean a participat astăzi, 22 aprilie 2015, la seminarul cu tema „Enhanced co-operation between Romania and the OECD”, organizat în parteneriat de Secretariatul pentru Relaţii Globale (GRS) al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Cancelaria Prim - ministrului şi Ministerul Afacerilor Externe.

În intervenţia sa din deschiderea seminarului, secretarul de stat Radu Podgorean a salutat organizarea evenimentului şi a reiterat interesul de aderare al ţării noastre la OCDE. A menţionat în context că „partea română consideră seminarul ca fiind o oportunitate politică de reafirmare a puternicului nostru interes de a consolida legăturile cu OCDE cu scopul de a deveni membri ai organizaţiei cât mai curând posibil”.

Secretarul de stat a subliniat că seminarul „constituie o concretizare a voinţei instituţiilor româneşti de a întări colaborarea cu structurile de lucru ale organizaţiei şi de a-şi adapta politicile economice la standardele OCDE, în perspectiva creării condiţiilor pentru o decizie favorabilă României în etapele viitoare de extindere ale OCDE. […]România îndeplineşte criteriile economice şi geopolitice de aderare, este un factor de stabilitate politică şi economică într-o regiune marcată de evoluţii complexe şi, din această perspectivă, ar constitui un câştig pentru organizaţie.”

La rândul său, şeful delegaţiei OCDE a arătat că încurajează şi sprijină cooperarea consolidată dintre România şi OCDE, dovada fiind numărul mare de experţi ai organizaţiei, din domenii diverse, care au participat la seminarul din România pentru identificarea şi promovarea proiectelor de cooperare. A apreciat nivelul de implicare şi interesul manifestat de partea română, agrearea listei de proiecte şi a calendarului preliminar fiind un pas important pentru apropierea de standardele OCDE.
Informaţii suplimentare:

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterilor economice sustenabile şi stabilităţii sociale. Cei 34 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni - 22) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE la 28 aprilie 2004 şi a reiterat-o în noiembrie 2012. În prezent ţara noastră participă în calitate de asociat, membru sau invitat la activitatea a peste 18 structuri de lucru ale OCDE.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii