Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru analiză politică şi relaţia cu parlamentul, Radu Podgorean, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, în formatul dedicat miniştrilor responsabili de cooperarea internaţională pentru dezvoltare

ro

26 May, 2015 21:30 1152 Marime text
Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu parlamentul, Radu Podgorean, a participat la data de 26 mai 2015, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), în formatul dedicat miniştrilor responsabili de cooperarea internaţională pentru dezvoltare.

Principalele teme de discuţie au vizat: Agenda pentru dezvoltare post 2015, finanţarea pentru dezvoltare, precum şi politica de gen, migraţia, securitatea în corelaţie cu politica de dezvoltare.
În intervenţia sa privind Agenda post 2015 şi finanţarea pentru dezvoltare, şeful delegaţiei române a evidenţiat procesul complex de negociere care are loc la New York şi care trebuie să ţină cont de noi realităţi economice şi geopolitice la nivel global.
În contextul discuţiilor privind migraţia şi dezvoltarea, Radu Podgorean a subliniat necesitatea unui răspuns coordonat şi cuprinzător din partea UE la provocările actuale în domeniul migraţiei, corelate cu fluxurile de refugiaţi în creştere la nivel internaţional. Oficialul român a punctat că problema refugiaţilor şi a persoanelor deplasate intern trebuie abordată printr-o strategie coerentă care să se concentreze pe: prevenirea conflictelor, reconciliere, reconstrucţie, protecţia minorităţilor şi ocuparea forţei de muncă. Astfel, instruirea şi angajarea tinerilor, precum şi programele de bună guvernare ar trebui să fie prioritare, acestea constituind baza pentru stabilitatea şi securitatea în statele de origine.

Secretarul de stat român a relevat că, din perspectiva dezvoltării, cele mai importante soluţii sunt gestionarea cauzelor fenomenului migrator şi sprijinirea ţărilor de origine şi de tranzit, Agenda post 2015 conţinând sugestii relevante în acest domeniu. Mai mult, acesta a exprimat ideea transformării fenomenului migraţiei într-un factor pozitiv, care ar putea să determine creştere şi dezvoltare economică, atât pentru statele de origine, cât şi pentru cele de destinaţie.

Miniştrii au adoptat, totodată, concluzii pe următoarele teme: Raportul Anual 2015 referitor la ţintele UE în asistenţa pentru dezvoltare; primul raport bianual pe tema implementării angajamentelor UE în domeniul securităţii alimentare; rapoartele speciale ale Curţii Europene de Auditori privind: evaluarea Europe Aid şi sisteme de monitorizare orientate pe rezultate, eficacitatea combinării grant-urilor regionale de facilitare a investiţiilor cu împrumuturile instituţiilor financiare pentru a sprijini politicile externe ale UE, sprijinul UE pentru reabilitare în urma cutremurului din Haiti.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii