Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:11 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță la conferința internațională „Clasa politică și societatea civilă - luptă comună împotriva traficului de persoane”

ro

22 Apr, 2015 17:05 1013 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat astăzi, 21 aprilie 2015, la conferința internațională „Clasa politică și societatea civilă - luptă comună împotriva traficului de persoane”. Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Parlamentului și a fost organizat de Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, Grupul pentru combaterea traficului de persoane și Grupul Ecumenic de Rugăciune din cadrul Parlamentului României, în colaborare cu Mișcarea Europeană pentru Politici Creștine (European Christian Political Movement – ECPM) și European Freedom Network (FCN).

În alocuțiunea susținută la sesiunea de deschidere a lucrărilor conferinței, demnitarul român a subliniat faptul că traficul de ființe umane este un fenomen de amploare care afectează toate statele. „Această formă modernă de sclavie reprezintă, în primul rând, o gravă încălcare a drepturilor omului, a principiilor statului de drept, o amenințare la adresa demnității umane, deseori cu grave implicații de ordin psihic și fizic asupra victimelor - persoane aparținând grupurilor vulnerabile, femei, copii, persoane cu dizabilităţi”, a precizat oficialul român.

Lupta pentru combaterea traficului de ființe umane reprezintă nu numai o responsabilitate de ordin naţional, ci şi una de ordin regional şi internaţional. Ținând cont de mobilitatea şi flexibilitatea grupărilor organizate ce acţionează pe linia traficului de fiinţe umane, secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță a reiterat necesitatea unor acțiuni coerente la nivel internaţional, cu implicarea tuturor actorilor – guverne, parlamente, societatea civilă, sectorul privat și mass media.
În context, a exprimat aprecierea față de activitatea organizațiilor neguvernamentale din România care, alături de instituțiile abilitate ale statului, sunt implicate în lupta împotriva traficului și asigură victimelor traficului de persoane asistenţă medicală, psihologică, educaţională, juridică, socio-profesională, precum şi alte forme de protecţie.

De asemenea, secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă s-a referit la atribuțiile ce revin Ministerului Afacerilor Externe, în special prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României, în prevenirea traficului de persoane, acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români potenţiale victime ale traficului de persoane şi asigurarea condiţiilor pentru repatrierea victimelor.

Informaţii suplimentare:
Evenimentul se află la a doua ediție și se înscrie în seria de acțiuni tematice organizate de Grupul pentru combaterea traficului de persoane și Grupul Ecumenic de Rugăciune din cadrul Parlamentului României. Prima inițiativă de acest gen a fost Conferința internațională „Traficul de persoane - o amenințare la adresa valorilor familiei”, care a avut loc la Palatul Parlamentului, în perioada 2-3 aprilie 2014.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii