Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:38 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului Bogdan Aurescu la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele UE (tip Gymnich)

ro

06 Mar, 2015 11:17 1004 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 6 – 7 martie 2015, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (tip Gymnich), care se desfăşoară la Riga (Letonia).

Dezbaterile din cadrul reuniunii ministeriale se vor concentra pe următoarele subiecte: criza din Libia, situaţia din Ucraina şi, în context, relaţiile Uniunii Europene cu Federaţia Rusă, pregătirea summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga (21-22 mai 2015), revizuirea Politicii Europene de Vecinătate (PEV) şi revizuirea cadrului strategic de acţiune al UE.

Prima parte a dezbaterilor ministeriale se va desfăşura cu participarea preşedintelui Comitetului pentru politică externă din Parlamentul European, Elmar Brok. De asemenea, la discuţiile privind criza din Ucraina va participa Secretarul General al OSCE, Lamberto Zannier. Situaţia din vecinătatea UE va fi discutată de şefii diplomaţiilor europene împreună cu omologii acestora din statele candidate la aderarea la Uniunea Europeană.
 
Informaţii suplimentare
Reuniunile informale de tip Gymnich sunt organizate de două ori pe an, de către statul care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Denumirea provine de la castelul Gymnich din Germania, unde a avut loc prima întâlnire de acest fel (1974).
Scopul principal al acestor reuniuni este facilitarea unui amplu schimb de opinii privind subiecte de actualitate de pe agenda de politică externă europeană. Dezbaterile nu se finalizează cu adoptarea de concluzii oficiale. Totodată, reuniunile tip Gymnich reprezintă punctul de plecare pentru dezbaterea temelor ce urmează să figureze pe agenda reuniunilor formale din semestrul respectiv (Consiliul Afaceri Externe, Consiliul European etc.).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii