Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:03 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului Bogdan Aurescu la reuniunea Grupului de prieteni ai Georgiei

ro

20 Apr, 2015 11:15 831 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 aprilie 2015, la reuniunea Grupului de prieteni ai Georgiei, organizată la Luxemburg, în marja Consiliului Afaceri Externe. La reuniune a participat şi ministrul de externe georgian Tamar Beruchashvili.
 
Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a reiterat în intervenția sa sprijinul puternic al României pentru aspirațiile europene și euroatlantice ale Georgiei. Acest sprijin este concret și dovedit prin frecvența și substanța dialogului bilateral, reflectate în vizitele recente la nivel de premier, respectiv ministru de externe.
 
Bogdan Aurescu a insistat, de asemenea, asupra importanţei consensului intern, în Georgia, cu privire la continuitatea reformelor, salutând progresele în implementarea angajamentelor asumate de Tbilisi în relaţie cu UE şi NATO. A subliniat că finalizarea fazei a doua a Planului de Acțiune pentru Liberalizarea Vizelor (PALV) şi stabilirea unei date clare pentru liberalizarea vizelor pentru cetăţenii georgieni vor reprezenta un pas pozitiv, tangibil şi substanţial, în beneficiul direct al tuturor cetăţenilor georgieni, inclusiv al celor din regiunile separatiste şi va stimula angajarea acestora în cooperarea cu Tbilisi.
 
De asemenea, ministrul român a condamnat, la fel ca și ceilalți șefi ai diplomaţiilor europene, semnarea de către Rusia, la 18 martie 2015, a unui aşa-zis „tratat de alianţă şi integrare” cu republica separatistă Osetia de Sud, act de natură să complice şi mai mult situaţia de securitate din regiunea Mării Negre.
 
În ce privește Summit-ul de la Riga al Parteneriatului Estic, ministrul român a subliniat că rezultatele acestuia trebuie să reflecte atât angajamentul statelor partenere pentru apropierea de UE, dar și angajamentul UE și al statelor membre pentru susținerea acestor aspirații.
 
În cadrul discuțiilor a fost evaluat stadiul implementării Acordului de Asociere cu Georgia şi a fost exprimat sprijinul pentru continuarea acestui proces. A fost reiterat mesajul european de sprijin şi apreciere faţă de angajamentul autorităţilor de la Tbilisi de a depune toate eforturile pentru a îndeplini sarcinile rămase, în vederea obţinerii unui raport pozitiv din partea Comisiei Europene privind îndeplinirea criteriilor aferente celei de a doua etape a Planului de Acțiune pentru Liberalizarea Vizelor (PALV). Miniştrii au încurajat ritmul reformelor, obiectivul final fiind prosperitatea cetăţenilor georgieni, într-o societate unde statul de drept şi respectul pentru drepturile omului să fie asigurate.
 
Ministrul georgian a reafirmat angajamentul privind continuarea procesului de reforme, evidenţiind opţiunea fermă, ireversibilă, a poporului georgian pentru democraţie, stat de drept şi prosperitate. Ministrul georgian a reamintit, în context, că obiectivul final, asumat prin consens naţional, este acela ca Georgia să devină stat membru NATO şi UE. A trecut în revistă aşteptările Georgiei pentru Summit-ul Parteneriatului Estic (PaE), de la Riga, din 21-22 mai 2015, care se aşteaptă să fie un moment al bilanţului şi al încurajării pentru o apropiere suplimentară de UE a celor mai avansate state ale PaE (Republica Moldova, Georgia şi Ucraina), având ca obiectiv final integrarea europeană.
 
 
Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii