Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

ro

16 Mar, 2015 18:57 1195 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 16 martie 2015, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe - CAE).

Agenda reuniunii a inclus următoarele subiecte: Africa  (dezbatere strategică), evoluţiile recente din Libia, migraţia (pe fondul deteriorării situaţiei de securitate, în special în zona mediteraneană) şi discuţii în pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic (PaE) de la Riga (21-22 mai 2015). În marja CAE, miniştrii au participat și la reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), organizată de România şi Franţa.

Dezbaterea strategică privind Africa s-a concentrat, printre altele, pe consolidarea parteneriatelor de cooperare cu statele africane şi rolul organizaţiilor regionale, între care un loc aparte îl ocupă Uniunea Africană. În acest context, miniştrii de externe au fost de acord că o abordare cuprinzătoare, o eficientă alocare a resurselor şi construirea unor capacităţi instituţionale adecvate, la nivel economic, administrativ şi securitar reprezintă cheia unei dezvoltări de succes pentru majoritatea statelor de pe continentul african.

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România va continua să rămână implicată activ în misiunile Politicii Comune de Securitate şi Apărare desfăşurate în Africa, oferind asistenţă în diferite sectoare, în special pentru pregătirea personalului forţelor de poliţie şi jandarmerie, precum şi în domeniul consolidării instituţiilor statului. A subliniat importanţa transferării către nivelul regional a asumării responsabilității pe linie de securitate. A mai arătat ca UE poate aduce o contribuție relevantă la combaterea grupării Boko Haram prin susținerea dezvoltării Nigeriei - sprijinirea educației, dezvoltărilor socio-economice, a drepturilor omului și statului de drept, precum și a luptei contra corupției. Totodată a mai subliniat că trebuie sprijinită, în statele africane, creșterea eficienţei administrației. În altă ordine de idei, ministrul român de externe a menționat conexiunea dintre securitate și dezvoltare. Nu în ultimul rând, a subliniat importanța sprijinirii proceselor electorale din Africa, doar în 2015 având loc 19 exerciții electorale și a exprimat disponibilitatea României de a continua să acorde asistență tehnică în acest domeniu.
În continuarea schimbului de idei din cadrul recentei reuniuni informale, tip Gymnich (Riga, 6-7 martie), şi referindu-se la ultimele evoluţii din Libia, miniştrii de externe au salutat rezultatele pozitive ale discuţiilor între facţiunile rivale din Libia, mediate în cursul ultimelor zile, la Rabat şi Alger, de către Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU pentru Libia, Bernardino Leon. A fost evidenţiată importanţa încheierii, cât mai curând posibil, a unui acord de încetare a focului şi formarea unui guvern de unitate naţională. A fost reafirmată susţinerea pentru propunerile în favoarea unei soluţii politice, în linie cu cele prezentate la reuniunea Gymnich de RS Bernardino Leon.
Referitor la subiectul migraţiei, şefii diplomaţiilor europene au exprimat sprijinul pentru o abordare coordonată, cu implicarea tuturor celor responsabili, a Serviciului European de Acţiune Externă, a Comisiei Europene şi a tuturor statelor membre, pentru gestionarea eficientă a provocărilor generate de fenomenul migraţiei ilegale, pornind de la sprijinirea politicilor de dezvoltare în statele din care provin emigranţii.
În contextul discuţiilor vizând pregătirea Summit-ului Parteneriatul Estic de la Riga (21-22 mai 2015), discuţii ce vor fi reluate şi la Consiliul European din 19-20 martie, miniştrii europeni au confirmat importanţa ca Declaraţia Summit-ului să reflecte interesul special al UE pentru Vecinătatea Estică şi pentru continuarea avansării relaţiei cu statele din regiune.
Ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru obiective cât mai ambiţioase ale UE în raport cu statele PaE, care să reflecte progresele în implementarea reformelor şi să ţină cont de aspiraţiile europene formulate de aceste state partenere care au demonstrat interes şi angajare pentru parcursul european, dar și de provocările care le stau în faţă. Principiul diferenţierii şi al meritelor proprii, respectiv al abordării adaptate la fiecare partener trebuie să rămână măsura răspunsului UE faţă de progresele reale ale partenerilor săi.
Şeful diplomaţiei române a reamintit performanţele Republicii Moldova, care au propulsat-o în poziţia de cel mai avansat stat din PaE şi a menţionat, în context, angajamentele Chişinăului pentru continuarea reformelor şi a parcursului european, exprimate si cu ocazia reuniunii Grupului de Prieteni pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova.
Ministrul român a subliniat că recunoașterea perspectivei europene a partenerilor care și-au asumat acest obiectiv este o opțiune strategică pentru UE.
Bogdan Aurescu a mai subliniat importanţa strategică a relaţiei UE cu statele PaE, necesitatea adaptării politicilor şi instrumentelor de care dispune Uniunea pentru a gestiona eficient aspecte-cheie precum conflictele îngheţate şi securitatea energetică, dar și importanţa păstrării, mai ales în situaţia actuală, a echilibrului strategic în regiunea extinsă a Mării Negre.
Nu în ultimul rând, a reluat îndemnul ca toate statele membre să ratifice Acordurile de Asociere și Liber Schimb, reamintind că România este primul stat membru UE care a ratificat acordurile cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii