Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic

ro

02 Dec, 2015 10:22 881 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat astăzi, 1 decembrie 2015, la prima reuniune a Consiliului Nord-Atlantic în formatul miniştrilor de externe, din cadrul reuniunilor ministeriale NATO de la Bruxelles. Dezbaterile s-au axat asupra ameninţărilor provenind din vecinătatea sudică a Alianţei, precum şi pe modalităţile de răspuns pentru contracararea acestora. O atenţie specială a fost acordată evoluţiilor din Siria, precum şi necesităţii combaterii terorismului şi prevenirii radicalizării.

Lazăr Comănescu a transmis condoleanțe, din partea României, pentru victimele atacurilor teroriste de la Paris și a exprimat solidaritate față de Franța și poporul francez. A evidențiat necesitatea unor abordări cuprinzătoare și coordonate din partea NATO față de provocările complexe cu care se confruntă Alianța provenind din vecinătate, pe trei paliere :

-          întărirea capacității de descurajare și apărare pentru toți Aliații, inclusiv prin adoptarea de măsuri de asigurare solide pentru Turcia;
-          consolidarea parteneriatelor NATO cu statele din vecinătatea Alianței, cu accent pe dezvoltarea capacităților acestora de apărare, urmare inițiativei lansate de România cu prilejul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO, din Antalia;
-          coordonarea sporită cu alte organizații internaționale și regionale, îndeosebi cu Uniunea Europeană.

Ministrul român a subliniat importanța unei abordări cuprinzătoare pentru a spori stabilitatea și securitatea atât a flancului estic, cât și a celui sudic al NATO, precum și a zonelor adiacente. În context, a informat asupra activării, în curând, a facilității de apărare anti-rachetă de la Deveselu,  componentă a sistemului SUA de apărare adaptată și graduală care va asigura, de o manieră defensivă, apărarea împotriva amenințărilor cu rachete balistice provenind din afara teritoriului euro-atlantic.

Cu acest prilej, miniștrii Aliați au evaluat stadiul implementării Iniţiativei NATO, adoptate la Summit-ul din Țara Galilor, privind Consolidarea Capacităţilor de Apărare în state partenere, precum şi cooperarea NATO-UE în actualul context de securitate. Şefii diplomaţiilor Aliate au agreat o serie de orientări politice privind rolul şi abordările NATO faţă de vecinătatea sudică și au adoptat o declarație privind măsuri de asigurare pentru Turcia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii