Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:39 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea ministerială a Iniţiativei Central Europene

ro

15 Jun, 2015 14:51 792 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 15 iunie 2015, la Ohrid, Republica Macedonia, la reuniunea ministerială a Iniţiativei Central Europene (ICE), organizată de Preşedinţia macedoneană a ICE (PiE MK).

Principalele subiecte discutate în cadrul reuniunii au vizat evoluţiile regionale din Europa de Sud-Est, rolul şi programul de activităţi al ICE şi inter-conectivitatea regională în sens larg.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat în intervenția sa importanţa cooperării regionale şi a evidenţiat aprecierea şi sprijinul României pentru programul şi priorităţile Preşedinţiei macedonene a ICE.  În acest context, şeful diplomaţiei române a asigurat că România susţine  interconectarea reţelelor de infrastructură din regiune şi integrarea acestora în sistemul Uniunii Europene. De asemenea, a arătat că îmbunătăţirea reţelelor de infrastructură fizică, dar şi asigurarea unor elemente de „soft connectivity” necesare mediului de afaceri şi investiţional reprezintă condiţii esenţiale pentru dezvoltarea economică integrată a regiunii ICE.

În ceea ce priveşte evoluţiile recente la nivel regional, România susţine întărirea valorilor şi principiilor democratice şi extinderea ariei  de libertate şi justiţie în statele din Balcanii de Vest şi din Vecinătatea Estică. Ministrul Bogdan Aurescu  a pledat pentru menţinerea perspectivei europene pentru statele interesate, ca opţiune strategică şi ca stimulent pentru eforturile de reformă şi pentru garantarea securităţii şi stabilităţii regionale. “România a fost și este un beneficiar direct al puterii transformatoare a Uniunii Europene, care a condus la dezvoltarea societății și la amplificarea securității și stabilității mediului în care trăim, după îndeplinirea condiţionalităţilor şi respectarea integrală a angajamentelor de reformă asumate. ICE, prin rolul și instrumentele de care dispune, trebuie să sprijine parcursul european al statelor din Balcanii de Vest, dar și al partenerilor estici ai Uniunii Europene”, a declarat în cadrul reuniunii ministrul Bogdan Aurescu.

În contextul  în care cooperarea la Marea Neagră este un instrument important, cu potenţial inclusiv pentru statele membre ICE, şeful diplomaţiei române a menţionat faptul că România va prelua, la 1 iulie 2015, Preşedinţia în Exerciţiu a Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, prezentând pe scurt obiectivele şi priorităţile mandatului României: promovarea cooperării regionale în domeniul transporturilor, energiei și a combaterii crimei organizate și a evaziunii fiscale; reforma instituțională a OCEMN.

Bogdan Aurescu a exprimat şi cu acest prilej preocuparea României faţă de situaţia de securitate din Ucraina, care generează în continuare riscuri la adresa securităţii şi stabilităţii întregii regiuni, şi a susţinut încă o dată că integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei trebuie respectate.

În marja reuniunii ministeriale, Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu omologul său din Republica Macedonia, precum și scurte convorbiri cu omologii italian, albanez și sârb.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii