Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:26 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Grupului de Prieteni ai Republicii Serbia

ro

18 May, 2015 13:37 838 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 18 mai 2015, la Bruxelles, la întâlnirea Grupului de Prieteni ai Republicii Serbia, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe. Au fost prezenţi, din partea Serbiei, premierul Aleksandar Vucic şi ministrul de externe Ivica Dacic.
Întrevederea a avut loc în contextul eforturilor de reformă internă din Republica Serbia şi al intensificării pregătirilor pentru deschiderea primelor capitole de negociere, după finalizarea cu succes, la finele lunii martie 2015, a procesului de screening al legislaţiei interne. Reuniunea a prilejuit un schimb de opinii cu privire la stadiul procesului de pregătire internă, conţinutul şi implementarea agendei de reforme, precum şi la perspectivele negocierilor de aderare ale Serbiei.

În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că Serbia va continua să aibă în România un partener şi un susţinător sincer al parcursului său de integrare europeană. Ca exemplu concret al acestui sprijin, Bogdan Aurescu a menţionat şi iniţiativa Prim-ministrului român, lansată împreună cu Bulgaria, de coagulare a unui forum de cooperare aprofundată la nivel de prim-miniştri cu Serbia, la 24 aprilie 2015, la Craiova. Demnitarul român a reiterat totodată disponibilitatea României de a pune la dispoziţia părţii sârbe întreaga experienţă acumulată în propriul proces de aderare la UE, în special privind reformele necesare în pregătirea pentru aderare.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat fermitatea demonstrată în ultimele luni de autorităţile de la Belgrad de a înregistra rapid progrese substanţiale, care să le permită deschiderea, în cel mai scurt timp, a primelor capitole de negociere.

Ministrul român şi-a exprimat încrederea că Serbia va continua să îşi demonstreze, şi în contextul de responsabilitate deosebită al exercitării mandatului de Preşedinţie –în – Exerciţiu a OSCE, angajamentul faţă de valorile europene şi interesele UE, inclusiv în domeniul politicii externe.

În contextul pregătirii de către Serbia a planului de acțiune pentru capitolul 23 (Justiție şi drepturi fundamentale) de negociere şi a planului de acţiune dedicat protecţiei persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, Bogdan Aurescu a reiterat importanţa acestor instrumente pentru implementarea, pe întreg teritoriul Serbiei, a măsurilor destinate promovării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, criteriu esenţial în cadrul negocierilor de aderare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii