Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:56 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la marșul de solidaritate împotriva terorismului de la Tunis

ro

29 Mar, 2015 16:56 906 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat duminică, 29 martie 2015, la Tunis, la marşul internaţional de solidaritate împotriva terorismului, organizat de Adunarea Reprezentanţilor Poporului (Parlamentul tunisian), ca urmare a atentatului de la Muzeul Bardo, din 18 martie 2015.

Prin prezenţa sa la această manifestare, şeful diplomaţiei române a transmis un mesaj ferm, în numele părții române, de condamnare a actelor de terorism, precum şi de susţinere a autorităţilor de la Tunis în eforturile de combatere a acestora.

"Tragicul atentat care a avut loc la Muzeul Bardo a adus în atenție, o dată în plus, stringenta nevoie pentru o cât mai strânsă și eficientă cooperare internațională pentru combaterea oricărei forme de terorism. Am supus spre reflecție, în acest sens, inițiativa creării unui nou instrument juridic - o Curte Internațională care să judece crima de terorism. Am convingerea că dreptul internațional poate contribui eficient la eforturile de anihilare a acestui fenomen", a declarat, cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu.

Cu prilejul deplasării la Tunis, ministrul de externe Bogdan Aurescu a avut convorbiri cu demnitari tunisieni privind stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale româno-tunisiene.

Astfel, ministrul român de externe a avut o întrevedere cu omologul tunisian Taieb Baccouche, în cadrul careia a exprimat deplina solidaritate a poporului român cu cel tunisian în fața fenomenului terorist și a expus inițiativa românească de creare a unei curți internaționale contra terorismului, idee primită cu interes de interlocutor. Totodată, a discutat despre calendarul de contacte bilaterale, adresând invitația, acceptată de omolog, ca acesta să efectueze o vizită la București în acest an. Cei doi oficiali au convenit că este necesară impulsionarea relațiilor economice, inclusiv a schimburilor comerciale (care anul trecut au înregistrat o valoare de cca. 315 milioane euro), precum și schimburile în domeniul educațional. Ministrul român a exprimat deplina disponibilitate a României de a oferi sprijin Tunisiei în domeniul tranziției democratice. De asemenea, ministrul român de externe i-a întâlnit pe președintele Parlamentului tunisian și pe Președintele Tunisiei, Beji Caid Essebsi. Ministrul român a exprimat deplina solidaritate a poporului român cu poporul tunisian în aceste momente. Președintele Tunisiei a mulțumit ministrului român pentru acest gest de solidaritate care contează foarte mult pentru relația bilaterală.

La marşul condus de preşedintele tunisian Beji Caid Essebsi, au luat parte numeroase personalităţi politice din ţările Uniunii Europene şi din lumea arabă, membri ai guvernului, parlamentului şi conducerii partidelor politice tunisiene. În marja participarii la eveniment, ministrul român a avut o discuție cu ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Garcia Margallo, care a exprimat la rândul său susținerea pentru proiectul curții penale împotriva terorismului, cei doi miniștri convenind ca experții juriști să lucreze împreună la conceptul Curții.

Ministrul român de externe a efectuat deplasarea la Tunis împreună cu ministrul olandez de externe, care a efectuat o scurtă vizită la București la 28 martie 2015.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii