Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:19 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liviu Dragnea - "Regionalizarea va avea implicaţii directe în creşterea absorbţiei fondurilor europene"

ro

08 Feb, 2013 19:41 1083 Marime text

Vicepremierul Liviu Dragnea a vorbit astăzi mediului de afaceri despre legătura dintre absorbţia fondurilor europene şi proiectele majore ale ministerului, descentralizarea şi regionalizarea. Discuţiile au avut loc în cadrul celei de-a doua ediţii Romanian Business Leaders Summit, la care a participat astăzi, 8 februarie a.c..

Ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice a arătat că, în prezent, fluxul decizional şi al documentelor între diferitele părţi implicate în gestionarea fondurilor europene (beneficiari - ADR-uri - minister - Comisia Europeană) are o durată destul de mare, care de multe ori provoacă nemulţumiri în rândul aplicanţilor. Pentru scurtarea acestor durate, cu implicaţii directe în creşterea gradului de absorbţie, este necesară asigurarea, în viitorul exerciţiu financiar european multianual, a unei relaţii directe între regiuni şi Comisia Europeană:

"Nu există posibilitate reală ca aceste termene să se scurteze mai mult decât s-au scurtat în ultima lună. Este o relaţie greoaie. Înfiinţarea autorităţilor administrative vizează un dialog mai facil între acestea şi Bruxelles.", a declarat vicepremierul.

În strânsă legătură cu cele două domenii, a fost abordat şi proiectul privind descentralizarea: "În perioada următoare se va efectua o analiză serioasă asupra competenţelor care să rămână la nivel central. Din păcate, până acum nu s-a dorit descentralizarea, de fapt au fost descentralizate nişte obligaţii fără a fi descentralizate obligaţii financiare. Până în acest moment, nimeni nu a avut puterea sau voinţa de a rupe sistemul administrativ moştenit. Există aceeaşi concepţie piramidală a funcţionarilor publici. Sistemul a devenit din ce în ce mai rigid, mai birocratic. Intenţionăm să schimbăm acest sistem. Regionalizare înseamnă parte din civilizaţie", a afirmat Dragnea.

Un alt obiectiv anunţat de ministrul Liviu Dragnea în cadrul evenimentului de astăzi a fost Ghişeul Unic, precizând că acesta nu poate fi eficient fără descentralizarea administrativă. "Trebuie să dispară percepţia că cetăţeanul român trebuie să ştie toată legislaţia şi tot acest labirint legislativ. Ne dorim ca un cetăţean să vină la ghişeu şi sistemul să lucreze pentru el", a subliniat Liviu Dragnea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii