Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:36 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu negociatorul-şef pentru UE al Muntenegru, Aleksandar Pejovic

ro

07 Feb, 2013 17:01 1023 Marime text

Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut astăzi, 7 februarie, o întrevedere bilaterală cu negociatorul-şef pentru UE al Muntenegru, Aleksandar Pejovic, în contextul vizitei de lucru efectuate de acesta din urmă la Bucureşti.

Discuţiile s-au axat pe evoluţia negocierilor de aderare la UE ale Muntenegru şi, în acest context, prezentarea oportunităţilor de cooperare şi sprijinire a instituţiilor muntenegrene în vederea alinierii legislative şi implementării acquis-ului UE în perioada de pre-aderare. De asemenea, au fost abordate teme de interes bilateral şi situaţia din regiunea Balcanilor de Vest.

Cei doi oficiali au convenit continuarea contactelor de nivel, în cursul acestui an şi continuarea extinderii cooperării sectoriale în contextul de pre-aderare la UE.

Informaţii suplimentare

Negociatorul-şef pentru UE al Muntenegru se află la Bucureşti în vederea semnării unui Memorandum de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul din Muntenegru în Domeniul Protecţiei Mediului şi Dezvoltării Durabile. Acest demers se înscrie în politica României de susţinere a procesului de extindere al UE.

Negocierile de aderare cu Muntenegru au fost lansate urmare deciziei Consiliului European, din 29 iunie 2012.

Procesul de examinare analitică („screening") a debutat, conform noii abordări în negocierile de aderare, în primăvara lui 2012, cu capitolele 23 (justiţie şi drepturi fundamentale) şi 24 (justiţie, libertate şi securitate), cu atenţie specială acordată eforturilor de combatere a corupţiei şi crimei organizate şi de garantare a independenţei justiţiei şi se va încheia în iunie 2013.

La 18 decembrie 2012, Muntenegru a deschis şi închis, simultan şi provizoriu, primul capitol de negociere, respectiv capitolul 25 (Ştiinţă şi cercetare).

Pe lângă capitolele 23 şi 24, opinia Comisiei Europene asupra cererii de aderare a Muntenegru la UE (2010) identifică drept capitole de negociere dificile pentru autorităţile muntenegrene: mediu, agricultura şi dezvoltare rurală, politica regională şi coordonarea instrumentelor structurale, statistică, control financiar şi politica socială.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii