Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:40 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea secretarului de stat Bogdan Aurescu cu Mikheil Darchiashvili, adjunctul ministrului apărării din Georgia

ro

11 Nov, 2013 13:58 684 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut, la 11 noiembrie 2013, o întrevedere cu Mikheil Darchiashvili, adjunctul ministrului apărării din Georgia, şi delegaţia însoţitoare, care efectuează o vizită oficială în România, în perioada 11-13 noiembrie 2013.
Ambii oficiali au fost de acord că dialogul politico-diplomatic şi cooperarea româno-georgiană, în diverse domenii, inclusiv militar, sunt foarte consistente.

Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul României de a sprijini activ, în continuare, aspiraţiile Georgiei de integrare europeană şi euro-atlantică, inclusiv prin susţinerea politicii aliate „a uşilor deschise”. În acest context, a evidenţiat importanţa valorificării cât mai bune de către Georgia a instrumentelor de cooperare puse la dispoziţie de Alianţă, în special Comisia NATO-Georgia şi Programul Naţional Anual de pregătire, exprimând şi cu această ocazie disponibilitatea ţării noastre de a sprijini concret eforturile Georgiei. Bogdan Aurescu a reamintit în acest context şi întâlnirea realizată în marja reuniunii miniştrilor aliaţi din luna aprilie, de la Bruxelles, în formatul Trilateralei România-Polonia-Turcia cu cele patru state candidate la aderare, inclusiv Georgia.

Cei doi demnitari au evocat rolul de Ambasadă Punct de Contact NATO pe care Ambasada României la Tbilisi îl îndeplineşte în perioada 2013-2014, ca element important de susţinere de către România, în numele Alianţei, prin activităţi de diplomaţie publică, a aspiraţiilor Georgiei de a deveni membru al comunităţii nord-atlantice. Ministrul adjunct Mikheil Darchiashvili a exprimat mulţumirile deosebite ale părţii georgiene pentru sprijinul constant al României pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Georgiei, precum şi pentru activitatea desfăşurată de Ambasada României la Tbilisi ca Punct de Contact NATO.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a apreciat contribuţia substanţială a Georgiei la ISAF şi disponibilitatea acestei ţări de a contribui la eforturile Aliate post-2014 în Afganistan, ca o cale eficientă de afirmare a angajamentului Georgiei faţă de obiectivul integrării în NATO şi de creştere a interoperabilităţii cu Alianţa.

De asemenea, Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul politic şi operaţional pentru activitatea Misiunii UE de Monitorizare în Georgia (EUMM Georgia), sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comune a UE. Participarea substanţială a României la EUMM Georgia – în prezent cel mai numeros contingent naţional de experţi dintre statele membre UE – reflectă sprijinul concret al României pentru obiectivul de reglementare a conflictelor prelungite din Georgia. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reafirmat totodată susţinerea autorităţilor de la Bucureşti pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional.

Cei doi oficiali au discutat şi alte aspecte care ţin de relaţiile Georgiei cu UE, respectiv de cele bilaterale. Astfel, oficialul român a subliniat sprijinul Bucureştiului pentru parafarea, la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, a Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb. De asemenea, cei doi demnitari au salutat progresele recente în ce priveşte reluarea curselor de feribot pentru transportul de mărfuri pe Marea Neagră între porturile georgiene şi Portul Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii