Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:12 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului Titus Corlăţean cu vice-ministrul italian pentru afaceri externe, Marta Dassù

ro

18 Oct, 2013 19:21 506 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 18 octombrie 2013, o întrevedere cu vice-ministrul italian pentru afaceri externe, Marta Dassù, în contextul vizitei pe care demnitarul italian o desfășoară la Bucureşti.
În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali au reconfirmat calitatea deosebită a Parteneriatului Strategic, nivelul excelent al relaţiilor româno-italiene, reflectat atât în dinamica dialogului politico-diplomatic, în dezvoltarea cooperării în plan social şi cultural, cât şi în evoluţia pozitivă a schimburilor comerciale şi investiţiilor italiene în România, care s-a ridicat, la finele anului 2012, la 11.4 miliarde de euro.
Cei doi oficiali au convenit că frecvenţa contactelor la nivel înalt trebuie intensificată, inclusiv prin vizite, la București sau Roma, la nivel de miniștri de externe. A fost, de asemenea, discutată posibilitatea organizării celei de-a treia Şedinţe de Guvern comune, în primul semestru al anului 2014 la Roma, înaintea preluării de către Italia a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
Ministrul român de externe a mulţumit interlocutorului pentru sprijinul constant şi vocal al Italiei faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen.
În cadrul întrevederii a fost realizat un schimb succint de opinii asupra dosarelor prioritare ale agendei europene, discuțiile evidențiind poziții similare în ceea ce privește politica de extindere, vecinătatea Estică și obținerea, cu ocazia Summit-ului de la Vilnius privind Parteneriatul Estic, a unor rezultate ambițioase pentru statele partenere cele mai avansate.
Priorităţile Preşedinţiei italiene a UE (semestrul II, 2014) - relansarea economică și crearea de locuri de muncă pentru tineri, extinderea UE cu Balcanii de Vest, consolidarea UEM în format UE 28, politica UE în domeniul migrației și azil - au fost de asemenea dezbătute de cei doi oficiali care au agreat continuarea coordonării bilaterale strânse pentru promovarea dosarelor de interes comun.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii