Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Sultanatului Oman, Yousuf Al-Alawi 24 Mai 2015

ro

24 May, 2015 15:51 997 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut duminică, 24 mai 2015, la Doha, o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe al Sultanatului Oman, Yousuf Al-Alawi, în marja participării la reuniunea Consiliului ministerial Uniunea Europeană – Consiliul de Cooperare al Golfului.

Ministrul român a prezentat oportunităţile oferite de mediul economic, investiţional şi financiar din România şi a încurajat oamenii de afaceri omanezi să investească pe piaţa românească. În acest sens, a pus accentul pe atragerea în România a Fondului suveran de investiţii al Sultanatului Oman, precum şi pe identificarea unor proiecte de cooperare în domenii de interes comun, precum IT, agricultura, sănătatea, turismul, construcţiile navale. Ministrul român a propus şi crearea unei Comisii Mixte Economice, care va putea stimula schimburile reciproce şi investiţiile.

În contextul discutării, în cadrul reuniunii ministeriale, a relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Consiliul de Cooperare al Golfului şi a evoluţiilor înregistrate într-o serie de dosare regionale, precum situaţia din Yemen, Irak, Siria, dosarul nuclear iranian, Procesul de pace din Orientul Mijlociu, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea pentru politica externă echilibrată a Sultanatului Oman şi rolul de mediator pe care acesta îl joacă în regiune.

Bogdan Aurescu a prezentat inițiativa României de înființare a unei Curți Internaționale pentru combaterea terorismului, idee primită cu interes de omologul sau. De asemenea, a fost primită cu deschidere prezentarea propunerii României, lansate în cadrul procesului de revizuire a Politicii Europene de Vecinătate, de creare a unor platforme permanente de dialog pe teme de securitate în sens larg ("Security Trusts"). Ministrul omanez a fost de acord că dialogul este extrem de important pentru înţelegerea poziţiilor actorilor regionali şi că trebuie încurajat, fiind de natură să conducă în timp la creşterea încrederii şi găsirea de soluţii pentru unele din situaţiile de criza cu care atât UE, cât şi statele din CCG se confruntă.

Ministrul român de externe a adresat invitația ca omologul omanez să efectueze o vizită la București, invitație acceptată cu plăcere.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii