Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:22 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încheierea Cursurilor Internaţionale Nicolae Titulescu pentru tineri diplomaţi - ediţia 2013

ro

12 Oct, 2013 19:30 809 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe a organizat, în colaborare cu Institutul Diplomatic Român, în perioada 5-12 octombrie 2013, cea de-a XX-a ediţie a Cursurilor Internaţionale Nicolae Titulescu pentru tineri diplomaţi.

Cursurile au fost deschise sâmbătă, 5 octombrie 2013, la Braşov, de către ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, care a subliniat importanţa organizării Cursurilor din acest an, pe tema Parteneriatului Estic, având în vedere că Summit-ul de la Vilnius, ce va avea loc peste mai puţin de două luni, este dedicat programului de cooperare dintre Uniunea Europeană şi cele şase state incluse în acest mecanism.

Prelegerile care au avut ca temă „Parteneriatul Estic - evoluţii, provocări şi beneficii reciproce" au fost susţinute de oficiali din ministerul român de externe, foşti miniştri ai afacerilor externe, lectori din mediul academic românesc, precum şi de reprezentanţi ai mediului privat şi ai autorităţilor locale. De asemenea, ambasadorul Lituaniei în România, Vladimir Jarmolenko, a susţinut o prezentare din perspectiva preşedinţiei lituaniene a Uniunii Europene şi a apropiatului summit care se va desfăşura la Vilnius.

Cursurile s-au concentrat asupra implicaţiilor politice şi geostrategice ale procesului Parteneriatului Estic, abordând însă şi implicaţiile economice, în termeni de securitate energetică, dar şi de cooperare regională.
Ediţia din acest an s-a desfăşurat la Braşov şi Sibiu şi a reunit 20 de diplomaţi din 11 ţări: Algeria, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Nigeria, Polonia, România, Serbia, Statele Unite ale Americii, Turcia, Turkmenistan.

La finalul cursurilor, participanţii au primit diplome, ceremonia de absolvire având loc în prezenţa secretarului de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Radu Podgorean, şi a directorului general al Institutului Diplomatic Român, Dan Petre. Mesajul către absolvenţii celei de-a XX-a ediţii a Cursurilor Internaţionale Nicolae Titulescu a fost acela că, indiferent de ţara de provenienţă, valorile universale în care credem cu toţii sunt pacea, democraţia, statul de drept, respectarea drepturilor omului, libertatea de mişcare.
Ca parte a programului de diplomaţie publică şi culturală, participanţii au avut prilejul să viziteze câteva puncte de interes turistic din Sibiu, precum muzeele Astra şi Brukenthal şi biserica fortificată de la Biertan.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii