Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Convorbiri oficiale ale ministrului afacerilor externe, Titus Corlățean, cu ministrul olandez al afacerilor externe, Frans Timmermans

ro

27 Jan, 2014 18:14 855 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a avut astăzi, 27 ianuarie 2014, convorbiri  oficiale cu omologul olandez, Frans Timmermans, în cadrul vizitei oficiale pe care demnitarul olandez o efectuează în România, la invitația șefului diplomației române. 
În cadrul consultărilor bilaterale au fost abordate teme de actualitate și de interes comun ale relației bilaterale, cooperării în cadrul Uniunii Europene, precum și ale agendei internaționale. 
Pe componenta bilaterală, cei doi miniștri au convenit dinamizarea dialogului politico-diplomatic, prin intensificarea, în perioada următoare, a contactelor la nivel sectorial, și au agreat necesitatea diversificării cooperării economice pe măsura potențialului ambelor state. În context, au fost salutate nivelul și dinamica foarte bune ale schimburilor comerciale româno-olandeze, Regatul Țărilor de Jos menținându-se pe primul loc în clasamentul investitorilor străini în România. Ministrul Titus Corlățean a transmis interesul României pentru menținerea unei tendințe ascendente a acestora, pentru atragerea de noi investiții olandeze pe piața românească, dar și pentru impulsionarea investițiilor românești în Regatul Țărilor de Jos.
Totodată, cei doi demnitari au avut un schimb de opinii pe subiecte de actualitate aflate pe agenda europeană, precum evoluțiile instituționale care vor avea loc în acest an la nivelul Uniunii Europene, politica energetică, politica de extindere, statele din Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic și relațiile Uniunii cu vecinii estici. În ceea ce privește relația cu Republica Moldova, discuțiile au reliefat necesitatea consolidării sprijinului pentru semnarea, în calendarul agreat (cel târziu august 2014), a Acordului de Asociere și a Acordului de liber schimb între UE și Republica Moldova, precum şi pentru adoptarea deciziei aşteptate în domeniul mobilităţii persoanelor. În context, au fost discutate evoluțiile din Ucraina.
Cei doi miniştri au avut un schimb de opinii asupra Raportului privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, recent prezentat de Comisia Europeană, la 22 ianuarie 2014. Partea română a evidențiat faptul că progresele menționate în Raport consolidează tendinţa pozitivă a evoluţiilor în acest domeniu și a reafirmat determinarea autorităţilor române pentru continuarea reformelor şi asigurarea independenţei justiției. Partea olandeză a apreciat pozitiv progresele realizate de România în acest domeniu şi a evidenţiat contribuţia experţilor olandezi la consolidarea reformelor întreprinse de autorităţile române în domeniul reformei justiţiei, pe parcursul anilor, precum şi semnalele pozitive transmise de aceştia privind mersul reformei.
Ministrul Titus Corlățean a reiterat poziția fermă a României conform căreia nu există nici o legătură formală între Mecanismul de Cooperare și Verificare și extinderea spațiului Schengen, cele două procese fiind independente şi guvernate de reguli şi raţiuni diferite. Totodată, a reafirmat că aderarea la Spaţiul Schengen rămâne o prioritate şi un drept legitim al României ca stat membru UE şi a exprimat speranţa că la momentul la care condiţiile politice pentru unanimitatea poziţiilor în UE vor fi întrunite, o decizie pozitivă să poată fi adoptată în formula celor două etape, înainte de finalul acestui an. Șeful diplomației române a reamintit că autorităţile române îşi îndeplinesc cu responsabilitate rolul pe care îl dețin la frontiera estică a UE, îndeplinirea criteriilor de aderare, stabilite în acquis-ul Schengen, fiind confirmată la nivel european. La rândul său, Frans Timmermans a declarat : "Am luat notă cu atenţie de poziţia Guvernului referitoare la aderarea la Schengen. Suntem pregătiţi să urrmărim cu atenţie evoluţiile pozitive şi am luat notă de dorinţa dumneavoastră cu privire la deciziile ce urmează a fi luate mai târziu în acest an. Guvernul olandez va aborda această chestiune într-o manieră clasică, strictă, dar corectă şi sper ca aceasta va duce la rezultate pozitive".
Cu privire la libera circulație a persoanelor și mobilitatea lucrătorilor, cei doi demnitari au manifestat preocupare față de tendințele populiste prezente în anumite state membre, fiind subliniată necesitatea contracarării acestora prin rezultate concrete în plan european, în beneficiul cetăţenilor europeni, prin reluarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă. A fost evidenţiat rolul valorilor şi pilonilor fundamentali ai construcţiei europene, caracterul benefic al acestora pentru revigorarea economiilor statelor și importanța prezervării principiilor fundamentale ale proiectului european.
Cei doi miniștri au mai discutat cu privire la relația transatlantică și viitorul summit NATO din acest an, de la Londra, în contextul în care România sărbătorește, în acest an, împlinirea a 10 ani de la aderarea la această organizație.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii