Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Convorbiri bilaterale ale ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu Didier Reynders, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe, comerţului exterior şi afacerilor europene al Regatului Belgiei.

ro

28 May, 2013 14:43 764 Marime text
28 mai 2013
Comunicat de presă


Convorbiri bilaterale ale ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu Didier Reynders, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe, comerţului exterior şi afacerilor europene al Regatului Belgiei.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut, astăzi, 28 mai 2013, la Bruxelles, convorbiri oficiale cu Didier Reynders, viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe, comerţului exterior şi afacerilor europene al Regatului Belgiei, la invitaţia acestuia.
În cadrul întrevederii, cei doi miniştri au evidenţiat nivelul foarte bun al relaţiilor bilaterale româno-belgiene şi au discutat modalităţile pragmatice de întărire a colaborării în domenii de interes comun, în primul rând în cadrul dialogului politic, dar şi în ceea ce priveşte cooperarea economică.
Temele abordate au vizat atât domeniile prioritare de cooperare bilaterală, cât şi subiectele de actualitate aflate pe agenda europeană şi internaţională. A fost convenit un mecanism de consultări periodice la nivelul ministerelor de externe pe întregul spectru de teme de interes reciproc, cu accent pe afaceri europene, vecinătate și extindere.
În plan bilateral, o atenţie deosebită a fost acordată modalităţilor concrete de atragere, pe mai departe, a interesului companiilor belgiene faţă de oportunităţile investiţionale din România. Cei doi oficiali au apreciat dinamica ascendentă a cooperării economice şi au subliniat, împreună, potenţialul încă insuficient explorat de colaborare între firmele româneşti şi belgiene, precum şi rolul de facilitator al asociaţiilor de afaceri româno-belgiene înfiinţate la Bucureşti şi Bruxelles.
Dialogul a pus în evidenţă, de asemenea, diversitatea şi importanţa cooperării descentralizate între regiuni şi comunităţi locale din cele două ţări. În context, a fost evocată organizarea, în toamna acestui an, a celei de-a patra ediţii a Forumului cooperării descentralizate.
Şeful diplomaţiei române a exprimat mulţumiri pentru susţinerea constantă a Belgiei pe dosare importante pentru România la nivel european. A exprimat încrederea, în conformitate cu decizia JAI din martie 2013, privind adoptarea unei decizii pozitive referitoare la aderarea României la Spaţiul Schengen până la finele anului curent. Ministrul Didier Reynders a confirmat sprijinul Belgiei pentru o decizie a UE în acest sens.
Ministrul român de externe a reafirmat importanţa respectării principiului liberei circulaţii în UE, ca valoare fundamentală a proiectului european.
Dialogul cordial între cei doi miniştri a prilejuit şi un schimb fructuos de opinii pe teme de actualitate ale agendei europene între care extinderea UE, Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic al UE, relaţiile cu parteneri strategici din Asia Centrală.
Agenda internaţională a fost dominată de schimbul de vederi privind ultimele evoluţii din Siria şi Orientul Mijlociu, inclusiv pe tema concluziilor Consiliului Afacerilor Externe din 27 mai 2013.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii