Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:19 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări bilaterale ale secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu omologul polon, Piotr Serafin

ro

03 Mar, 2014 19:28 1018 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut astăzi, 3 martie 2014, consultări bilaterale cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, Piotr Serafin, în cadrul vizitei efectuate la Varşovia.
Subliniind nivelul excelent al relaţiilor bilaterale, cei doi secretari de stat au avut un schimb de opinii asupra subiectelor de actualitate ale agendei europene precum, pregătirea Consiliului European (20-21 martie 2014), evoluţiile instituţionale la nivelul Uniunii Europene, evoluţiile din vecinătatea estică şi relaţiile cu statele partenere din Parteneriatul Estic şi relaţia transatlantică. 
În plan bilateral, părţile au exprimat satisfacţia în legătură cu nivelul cooperării în domeniul politic, economic, militar şi cultural, subliniind necesitatea valorificării potenţialului de investiţii.

Pe dimensiunea UE, discuţiile au reliefat o viziune similară a ambelor state asupra aspectelor curente aflate în dezbaterea comunitară, precum şi interesul comun pentru consolidarea cooperării între cele două state la nivelul Uniunii. Cei doi interlocutori au evidenţiat importanţa discuţiilor privind Pachetul 2030 în domeniul energiei şi schimbărilor climatice, inclusiv în perspectiva pregătirii reuniunii Consiliului European din 20-21 martie 2014, care va aborda, inter alia, acest subiect.
Referitor la propunerile pe fond din Pachetul 2030 privind energia şi schimbările climatice, discuţiile au evidenţiat similitudinea poziţiilor asupra principalelor obiective incluse în propunerea avansată de către Comisia Europeană, precum şi cu privire la nevoia unei abordări echilibrate a aspectelor legate de mediu în raport cu obiectivul competitivităţii şi securităţii energetice. Secretarul de stat George Ciamba a subliniat că, din perspectiva României, este esenţială identificarea unui echilibru între stabilirea de obiective de mediu ambiţioase şi, respectiv, impactul acestora asupra competitivităţii industriale şi securităţii energetice.

În contextul evoluţiilor instituţionale care se prefigurează în acest an la nivelul Uniunii Europene, ambii interlocutori au convenit asupra necesităţii promovării unui dialog bazat pe identificarea unor soluţii pentru problemele cu care se confruntă, în prezent, UE şi combaterea, prin eforturi comune, a retoricii populiste la adresa proiectului comunitar şi a principiilor fundamentale la baza acestuia, din anumite state membre, inclusiv în perspectiva alegerilor europarlamentare din luna mai.
În cadrul discuţiilor legate de evoluţiile din vecinătatea estică a UE, George Ciamba a evidenţiat modelul de succes reprezentat de Republica Moldova, angajamentul concret al acesteia în relaţia cu UE. A salutat decizia istorică a Parlamentului European care va permite eliminarea vizelor de intrare pe teritoriul Uniunii Europene pentru cetăţenii moldoveni, exprimând convingerea că votul pozitiv din data de 27 februarie 2014 va fi confirmat în curând şi de Consiliul UE.

Cei doi interlocutori au subliniat importanţa semnării Acordului de Asociere şi a Acordului de liber schimb, în calendarul agreat şi au transmis un mesaj clar de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova.
Pe fondul evoluţiilor din Ucraina, a fost recunoscută complexitatea evoluţiilor actuale. Discuţiile au relevat poziţii similare de preocupare în raport cu evenimentele în desfăşurare şi susţinerea pentru identificarea unei soluţii incluzive la acestea, care să conducă la depăşirea crizei politice din această ţară şi la continuarea eforturilor de apropiere de UE. Ambele părţi au reiterat importanţa menţinerii integrităţii şi suveranităţii Ucrainei, precum şi transmiterii unui mesaj coerent şi solidar din partea UE şi a altor actori internaţionali.

Secretarul de stat George Ciamba a avut, în contextul vizitei la Varşovia, şi o întrevedere cu Agnieszka Pomaska, Preşedintele Comitetului pentru Afaceri Europene al Sejm-ului, Camera inferioară a Parlamentului polonez. În cadrul discuţiilor, au fost abordate aspecte de interes privind coordonarea în plan intern în gestionarea afacerilor europene în contextul pregătirii participării la procesul decizional european, precum şi o serie de modalităţi de consolidare a dialogului la nivel parlamentar pe dosarele europene.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii