Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:51 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări ale secretarului de stat Bogdan Aurescu cu Vladimir Titov, adjunct al ministrului afacerilor externe al Federaţiei Ruse

ro

19 Feb, 2013 20:07 839 Marime text

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut astăzi, 19 februarie 2013, la Bucureşti, consultări cu Vladimir Titov, adjunct al ministrului afacerilor externe al Federaţiei Ruse.

În deschiderea rundei, adjunctul ministrului rus al afacerilor externe a fost primit, pentru o scurtă întrevedere, de către Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe al României. În cadrul întâlnirii, au fost abordate stadiul şi perspectivele de dezvoltare a cooperării bilaterale, precum şi agenda de contacte politico-diplomatice şi la nivel parlamentar pentru anul 2013. Ministrul afacerilor externe a reconfirmat dorinţa părţii române de abordare a dialogului româno-rus pe baza unei agende constructive şi pragmatice, cu rezultate concrete în beneficiul comun, care să valorifice şi contextul special al anului 2013: aniversarea a 10 ani de la semnarea Tratatului din 4 iulie 2003 privind relaţiile prieteneşti şi de cooperare dintre cele două state, respectiv celebrarea a 135 de ani de relaţii diplomatice bilaterale.

Principalele obiective ale consultărilor la nivel de secretar de stat / adjunct de ministru au fost consolidarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale, precum şi ridicarea dialogului politic la un nivel calitativ superior, care să reflecte eforturile ambelor părţi de punere în aplicare a unei agende pragmatice şi constructive. Runda de consultări de astăzi este a treia reuniune de acest tip între cei doi oficiali, după cele organizate la Bucureşti la 7 aprilie 2011 şi la Moscova la 27 martie 2012, şi se înscrie pe linia de continuitate a dialogului de lucru la nivelul conducerilorMinisterelor Afacerilor Externe ale celor două ţări.

Bogdan Aurescu şi Vladimir Titov au făcut un schimb de opinii substanţial şi detaliat privind segmentele politic, economic, cultural-educaţional şi juridic ale agendei bilaterale. Dimensiunea bilaterală a agendei a fost completată cu un schimb de opinii asupra parteneriatelor UE-Rusia şi NATO-Rusia, a evoluţiilor în plan regional şi internaţional, o atenţie specială fiind acordată regiunii Mării Negre şi Vecinătăţii Estice. Cei doi demnitari au discutat, totodată, stadiul actual şi perspectivele de soluţionare ale conflictului transnistrean, inclusiv în contextul rundei „5+2" în curs de la Lvov (18-20 februarie). Bogdan Aurescu a reiterat poziţia părţii române privind necesitatea înregistrării de progrese pe fondul reglementării, în cadrul de soluţionare „5+2", pornind de la premisa că o soluţie a dosarului trebuie să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială ale Republicii Moldova.

În cadrul consultărilor, oficialul român a făcut şi o prezentarea a evoluţiilor legate de implementarea Acordului privind amplasarea pe teritoriul României a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice şi a exprimat speranţa că dialogul NATO-Rusia în domeniu va progresa. Totodată, a exprimat încrederea că activitatea Comisiei Comune privind studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului românesc va fi reluată cu bune rezultate în luna martie, astfel cum au convenit, la Moscova, în luna octombrie 2012, co-preşedinţii acestui for bilateral.

A avut loc şi un schimb de vederi privind dosare aflate în atenţia comunităţii internaţionale precum situaţia din Siria, dosarul iranian şi programul nuclear nord-coreean.

Discuţiile au evidenţiat şi importanţa valorificării rezultatelor bune înregistrate în planul cooperării economice şi comerciale în ultimii doi ani, Federaţia Rusă fiind al 6-lea partener comercial al României şi al doilea partener din afara UE. Secretarul de stat român a menţionat importanţa sesiunii din acest an a Comisiei Interguvernamentale Mixte pentru colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică.

A fost trecut în revistă şi stadiul finalizării diverselor acorduri bilaterale în negociere. Oficialul român a reluat propunerea de creare a unui Forum bilateral al societăţii civile, care să permită o mai bună cunoaştere a celor două societăţi, respectiv dezvoltarea relaţiilor inter-umane şi la nivelul societăţii civile.

Bogdan Aurescu a acceptat invitaţia omologului rus privind organizarea unei noi runde de consultări, la acest nivel, la Moscova.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii