Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:56 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Participarea secretarului de stat Daniel Ioniţă la Trilaterala Polonia – România – Turcia pe teme de securitate

ro

12 Apr, 2016 18:00 1190 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat astăzi, 12 aprilie 2016,  la cea de-a VI-a rundă a consultărilor pe teme de securitate în formatul trilateral Polonia – România – Turcia, desfăşurate la Ankara, la invitaţia părţii turce. Delegaţia turcă a fost condusă de către Ahmet Muhtar Gün, subsecretar de stat adjunct pentru afaceri politice bilaterale, iar cea poloneză de către Marek Ziółkowski, subsecretar de stat pentru politica estică şi securitate.

Consultările trilaterale au evidenţiat convergenţa de poziţii a delegaţiilor pe o serie de teme de interes de pe agenda NATO în perspectiva Summit-ului Alianţei Nord-Atlantice de la Varşovia din 8-9 iulie 2016. Cei trei oficiali au exprimat preocupări comune vizând evoluţiile la nivel regional, atât în ceea ce priveşte conduita Rusiei cât şi evoluţiile din Ucraina şi impactul acestora asupra securităţii NATO. În perspectiva reuniunii la vârf de la Varşovia au susţinut necesitatea consolidării apărării colective şi a posturii de descurajare a Alianţei, precum şi întărirea flancului estic în raport cu provocările de securitate din regiune, cu acordarea importanţei cuvenite evoluţiilor din vecinătatea sudică a NATO. În context, au fost abordate evoluţiile din Siria, precum şi eforturile globale de combatere a terorismului.

Secretarul de stat Daniel Ioniţă a evidenţiat necesitatea consolidării unitare şi echilibrate a întregului flanc estic. A mai subliniat importanţa implementării complete a deciziilor adoptate la Summit-ul Aliat din Ţara Galilor din 2014, în mod particular a Planului de acţiune al Alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale (Readiness Action Plan).

Cei trei oficiali au evidenţiat necesitatea unei prezenţe militare Aliate consolidate pe teritoriul Aliaţilor Estici. Secretarul de stat Daniel Ioniţă a evidenţiat necesitatea unei asemenea prezenţe pe ambele dimensiuni ale flancului estic, nordică şi sudică, aspect de natură a demonstra solidaritatea şi indivizibilitatea securităţii aliate. Secretarul de stat Daniel Ioniţă a declarat că: ”România, Turcia şi Polonia au interese şi responsabilităţi comune pe flancul estic al NATO pentru descurajarea factorilor de risc. Este necesar ca eforturile Aliate la Marea Neagră și la Marea Baltică să fie complementare astfel încât să asigurare unitatea de acţiune Aliată în mod adecvat la provocările actuale.”

Consultările au evidenţiat, şi cu această ocazie, importanţa unui dialog consolidat pe teme de securitate ale celor trei state situate în aceeaşi zonă geostrategică, aspect ce susţine coordonarea la nivel Aliat. De asemenea, a fost subliniată importanţa continuării colaborării trilaterale în formatul parlamentar, precum şi a dezvoltării unei componente academice a acestui format.

Informaţii suplimentare:

Consultările trilaterale la nivelul Ministerelor de Externe în formatul Polonia-România-Turcia au fost iniţiate de România în 2012, pornind de la convergenţa abordărilor naţionale pe un număr substanţial de teme, având în vedere şi Parteneriatele Strategice încheiate de România cu celelalte două state. Acest format de consultări are un caracter informal, neinstituţionalizat, şi urmăreşte realizarea de schimburi de vederi şi coordonarea în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.

Până în prezent au avut loc 5 runde de consultări la nivel de secretar de stat. Prima întrevedere în format trilateral Polonia–România–Turcia a avut loc în luna mai 2012, în marja Summit-ului NATO de la Chicago. Au urmat alte patru runde de consultări, la Bucureşti (6 noiembrie 2012), Izmir (9-10 mai 2013), Varşovia (26 mai 2014) şi Bucureşti (19 noiembrie 2014).

Totodată, preşedinţii Comisiilor de politică externă din Parlamentele celor trei ţări s-au întâlnit de două ori, la Bucureşti şi, respectiv, la Varşovia, următoarea rundă trilaterală parlamentară fiind programată a se desfăşura la Ankara în perioada 14-15 aprilie 2016.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii