Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:00 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă MAE

ro

25 Apr, 2015 20:00 1235 Marime text
Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr a avut vineri, 24 aprilie 2015, în cadrul vizitei pe care o efectuează în Ucraina, o întrevedere cu reprezentanţii Consiliului orăşenesc din localitatea Belgorod-¬Dnestrovski (Cetatea Albă), precum  şi cu reprezentanţi ai asociațiilor românești din regiune și cu reprezentantul asociației romilor din Cetatea Albă.

În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă modalităţile prin care statul român, prin intermediul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, îi sprijină pe românii din afara granițelor în vederea păstrării identităţii lingvistice şi spirituale a acestora. Ministrul delegat a  apreciat modul de organizare al comunității românești din localitățile vizitate și a apreciat eforturile depuse de mediul asociativ din sud-vestul  Ucrainei. De asemenea, a subliniat importanța pe care autoritățile locale o au în procesul de recunoaștere și de sprijinirea a acestora, solicitând, în context, susținerea învățământului în limba română.

Conducerea consiliului local și membri ai consiliului local din Belgorod-Dnestrovski au salutat vizita demnitarului român și au apreciat relația de bună vecinătate și sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Au menționat sprijinul Consulatului General al României la Odesa în procesul de înfrățire a orasului Cetatea Albă cu localitățile Târgu Ocna, din județul Bacău și Târgu Neamț, din județul Neamț.

“Autoritățile locale au un rol fundamental în promovarea și protejarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și îmi exprim speranța că se depun toate eforturile pentru ca drepturile etnicilor români să fie respectate în conformitate cu standardele europene și internaționale. Românii, oriunde s-ar afla, sunt cetățeni loiali ai țării în care trăiesc și conviețuiesc în pace cu ceilalți. Oamenii lucrează mai bine când sunt prieteni, când se cunosc. Suntem interesați în menținerea unei comunități românești puternice, active și mature în Ucraina, capabilă să facă față multiplelor provocări ale contextului actual”,  a declarat demnitarul român cu prilejul a acestei întâlniri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii