Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:08 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu ministrul ceh al afacerilor externe, Lubomír Zaorálek 06 octombrie 2014

ro

06 Oct, 2014 15:57 792 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut luni, 6 octombrie 2014, o întrevedere cu omologul său ceh, Lubomír Zaorálek, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează la Bucureşti, la invitaţia sa.

Vizita a avut loc într-un moment simbolic al relaţiei bilaterale, anul 2014 marcând aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie şi cooperare între România şi Republica Cehă (22 iunie 1994).

Principalele teme abordate în cadrul discuțiilor au vizat aspecte legate de relațiile bilaterale, subiecte de interes prioritar ale agendei europene şi regionale, precum şi teme de actualitate ale agendei internaţionale.

În cadrul convorbirilor, cei doi miniştri au subliniat nivelul excelent al relațiilor bilaterale, ritmul intens al dialogului politic, caracterizat de abordări și interese convergente în plan regional și european.

Cei doi oficiali au evocat potenţialul deosebit de cooperare în domeniul economic, manifestându-şi interesul pentru menţinerea unei dinamici ascendente a schimburilor comerciale, pentru primele 6 luni din anul 2014, volumul total al schimburilor comerciale româno-cehe fiind de 1.360 milioane euro, în creştere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013.
În context, cei doi miniştri au transmis un mesaj de încurajare comunităţii de afaceri cehe pentru investiţii în România (în prezent sunt înregistrate peste 800 de societăţi comerciale cu capital ceh), dar şi mediului de afaceri din România de a dezvolta cooperarea cu partenerii cehi. 

Totodată, cei doi demnitari au avut un schimb de opinii cu privire la principalele teme de actualitate ale agendei europene, cu accent pe politica de extindere, Balcanii de Vest, securitatea energetică, Parteneriatul Estic, remarcându-se o similaritate de poziţii în promovarea acestora.
Ministrul de externe român a solicitat omologului său sprijin pentru accelerarea ratificării de către Parlamentul ceh a Acordului de Asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

Ministrul Titus Corlăţean a arătat că România, ca stat vecin, susţine ferm integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, în cadrul graniţelor recunoscute internaţional, precum şi parcursul european al acesteia. Oficialul ceh a apreciat poziția clară a României față de situația din Ucraina.

Cei doi demnitari au subliniat importanţa menţinerii coerenței și unității UE, salutând, în context, deciziile luate recent la nivelul Uniunii, care demonstrează abordările comune față de evoluțiile din Europa de Est.
Ambele părţi au exprimat susţinere pentru continuarea procesului de reforme în statele din Balcanii de Vest şi au reconfirmat sprijinul pentru eforturile de integrare europeană şi euroatlantică a acestora.

De asemenea, cei doi miniştri de externe au avut un schimb de opinii asupra situaţiei din Orientul Mijlociu, cu accent pe riscurile şi ameninţările grave la adresa securităţii şi stabilităţii regionale reprezentate de ISIL.

Demnitarul român a condamnat în termeni categorici actele abominabile comise în numele unei aşa-zise ideologii extremist-teroriste care nu poate fi justificată, sub nicio formă, de gruparea teroristă auto-intitulată Statul Islamic în Irak şi Levant (ISIL), arătând că cei care le comit trebuie să răspundă în faţa legii. De asemenea, a reconfirmat angajamentul ferm al României de a contribui la eforturile comunității internaționale de combatere a terorismului internațional şi a fenomenului ISIL. 

Ministrul ceh al afacerilor externe, Lubomír Zaorálek, a mulțumit pentru  condițiile pe care autoritățile române le creează minorității cehe din Banat, precum și pentru cadrul legislativ care protejează şi promovează drepturilor persoanelor aparţinând minorităților naționale din România.
Totodată, și-a exprimat aprecierea deosebită pentru adoptarea legii care permite instituirea în România a ”Zilei limbii cehe”, la 28 septembrie.
La finalul întrevederii, cei doi miniştri ai afacerilor externe au semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Cehe privind mormintele de război, un instrument juridic menit să faciliteze eforturile de a cinsti, cu demnitatea cuvenită, memoria eroilor români și cehi care şi-au dat viaţa pentru eliberarea celor două ţări.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii