Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:14 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cea de-a XVI-a sesiune a Comisiei Mixte Guvernamentale Româno-Germane pentru Probleme ale Etnicilor Germani din România (Sibiu, 4 martie 2013)

ro

05 Mar, 2013 21:34 520 Marime text
Cea de-a XVI-a sesiune a Comisiei Mixte Guvernamentale Româno-Germane pentru Probleme ale Etnicilor Germani din România a avut loc astăzi, 4 martie 2013, la Sibiu. Lucrările Comisiei au fost conduse de George Ciamba, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Christoph Bergner, secretar de stat în Ministerul Federal de Interne German și împuternicit al guvernului federal pentru problemele imigranților de origine germană și minorități naționale.

Părțile au trecut în revistă stadiul îndeplinirii Protocolului încheiat cu ocazia precedentei sesiuni a Comisiei Mixte (din anul 2011), au convenit derularea în continuare a proiectelor în desfășurare și dezvoltarea unor noi proiecte. Au fost prezentate rapoarte de activitate de către reprezentanți ai ministerelor educației naționale, culturii și muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, ai Departamentului pentru Relații Interetnice, precum și de către prefecții județelor unde se află în număr semnificativ etnici germani: Sibiu, Brașov, Suceava, Satu Mare și Timiș. Reprezentanții autorităților federale germane au evidențiat sprijinul pe care statul german îl acordă comunității germane din România, iar reprezentanții asociațiilor sașilor și șvabilor din Germania, originari din România, au prezentat activitățile în relația cu România.

Secretarul de stat George Ciamba a prezentat principalele repere ale politicii de sprijin a guvernului român față de minoritatea germană și a reafirmat angajamentul autorităților române pentru continuarea măsurilor de păstrare a identității etnice și culturale a minorității germane din România. A subliniat importanța aderării României la spațiul Schengen, atât din perspectiva funcționării efective a pieței unice, cât și în ceea ce privește oportuntățile de investiții și de creștere econmică. A mulțumit asociațiilor etnicilor germani originari din România care s-au stabilit în R.F. Germania pentru lobby-ul făcut pe lângă autoritățile germane pentru aderarea României la spațiul Schengen. Totodată, a transmis aprecieri pentru sprijinul pe care oamenii de afaceri germani prezenți în România l-au acordat aderării României la spațiul Schengen.

Secretarul de stat Christoph Bergner s-a referit la sprijinul pe care R.F. Germania îl acordă minorității germane din România și a relevat rolul etnicilor germani ca punte de legătură în relațiile dintre cele două țări. A exprimat aprecierea părții germane pentru modul în care România tratează, la cele mai înalte standarde, minoritatea germană, precum și buna colaborare cu autoritățile române în cadru Comisiei Mixte, a cărei activitate de peste 20 de ani are rezultate foarte bune în domeniul păstrării identității comunității germane din România. Referitor la declarațiile ministrului german de interne cu privire la aderarea României la spațiul Schengen, a arătat că acestea trebuie înțelese și în contextul electoral din Germania.

Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Klaus Iohannis a exprimat apreciere față de politica de discriminare pozitivă a minorităților naționale din România, pe care minoritatea germană o salută în mod special. Această politică plasează România printre puținele țări care favorizează în mod deosebit minoritățile și le permite să fie active și din punct de vedere politic, prin reprezentanții pe care îi au în Parlamentul României. A subliniat importanța învățământului în limba germană, care are o îndelungată și neîntreruptă tradiție în România și care a contribuit decisiv la păstrarea identității culturale a germanilor. A evidențiat și renovarea monumentelor și prezervarea patrimoniului cultural al minorității germane de pe teritoriul țării, dar și acordarea unei finanțări adecvate de către statul român, care permite funcționarea unei infrastructurii centrale și locale stabile a FDGR care, în colaborare cu autoritățile române și cele 5 fundații economice regionale, dezvoltă proiecte în beneficiul comunității germane din România.   
Părțile au negociat și adoptat Protocolul celei de-a XVI-a sesiuni a Comisiei Mixte, în care sunt stabilite principalele direcții de acțiune ale celor două guverne și cadrul pentru dezvoltarea în continuare a proiectelor destinate minorității germane din România.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii