Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:43 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ana Birchall Liberalizarea vizelor pentru cetățenii georgieni va oferi un imbold suplimentar în direcția sprijinirii parcursului pro-european și euro-atlantic al Georgiei

ro

28 Mar, 2017 14:31 1411 Marime text
Pe 28 martie, a fost finalizat procesul decizional la nivelul UE privind liberalizarea regimului vizelor de scurtă durată pentru cetățenii georgieni. În acest context, Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a salutat decizia asumată la nivel european. “Liberalizarea vizelor pentru cetățenii georgieni este o decizie foarte importantă, atât pentru Georgia și cetățenii săi, cât și pentru Uniunea Europeană, fiind o măsură concretă de sprijinire a statelor din Politica Europeană de Vecinătate, cu precădere a celor din Parteneriatul Estic, care au realizat pași importanți în direcția europeană și euro-atlantică. Decizia de liberalizare a vizelor reprezintă practic o recunoaștere a eforturilor Georgiei pe calea reformelor”, a precizat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Odată cu decizia de liberalizare a vizelor, Georgia se alătură Republicii Moldova, fiind astfel al doilea stat din cadrul Parteneriatului Estic, după Republica Moldova, care beneficiază de acest regim.

„Țin să felicit autoritățile și cetățenii Georgiei pentru modul consecvent în care s-au angajat pe calea dezvoltării și a reformelor, singurele în măsură să asigure o perspectivă pro-europeană și euro-atlantică partenerilor noștri georgieni, într-un context european și regional complicat”, a punctat Ana Birchall.

„România a fost și va rămâne o susținătoare a intensificării schimburilor politice, economice și comerciale, atât la nivelul UE, cât și în planul relației bilaterale româno-georgiene. Ca și până acum, România va pleda în favoarea procesului de extindere a Uniunii Europene și îmbunătățirea continuă a relațiilor cu statele vecine, în mod special dimensiunea estică a Politicii de Vecinătate. Vom continua să sprijinim apropierea Georgiei de Uniunea Europeană, prin intensificarea acțiunilor necesare unei cooperări substanțiale între Uniunea Europeană și statul georgian, precum și în ce privește viitoarea integrare europeană a Georgiei. Atât anterior în calitate de președintele al Comisiei pentru afaceri europene, cât și în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene, am susținut parcursul pro-european al Georgiei, iar decizia de liberalizare a vizelor este salutară și pe deplin meritată”, a declarat Ana Birchall.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat că există întreaga deschidere, în planul relației bilaterale, de intensificare a colaborării dintre cele două țări. “Interesul nostru direct este acela de a menține excelentele relații de cooperare cu partenerii georgieni. Anul acesta aniversăm 25 de ani de relații diplomatice între cele două țări, România fiind primul stat care a recunoscut independența Georgiei. De asemenea, am acceptat invitația omologului meu georgian, Viktor Dolidze, de a participa la cea de-a 13-a Conferință Internațională Anuală « Georgia`s European Way », care se va desfășura în Batumi, Georgia, în luna iulie. Totodată, am convenit cu E.S Ilia Giorgadze, ambasadorul Georgiei în România, asupra organizării, în România, în cursul acestui an, a unei conferințe comune regionale privind implementarea Convenției de la Istanbul și combaterea violenței domestice și a violenței împotriva femeilor.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii