Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:30 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A doua zi a vizitei la Amman a secretarului de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul Radu Podgorean

ro

07 Apr, 2015 18:04 889 Marime text
Secretarul de stat Radu Podgorean a continuat astăzi, 7 aprilie 2015, vizita sa în Regatul Haşemit al Iordaniei, în program fiind incluse întrevederea cu Preşedintele Senatului iordanian, cu viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe şi expatriaţilor, Nasser Judeh, şi participarea la masa rotundă dedicată împlinirii a 50 de ani de relaţii diplomatice între România şi Regatul Haşemit al Iordaniei.

În cadrul primirii secretarului de stat la președintele Senatului Iordaniei au fost evidențiate excelentele relații existente între Parlamentele celor două state, cât și cooperarea neîntreruptă în domeniile economic, cultural și educațional.

Cei doi demnitari au constatat cu satisfacție pozițiile comune existente cu privire la situația politică și de securitate din regiune. Președintele Senatului a subliniat faptul că relațiile româno-iordaniene constituie un exemplu de raporturi între țări prietene.

În cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe şi expatriaţilor, Nasser Judeh, un moment special l-a constituit înmânarea mesajului ministrului afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, cu prilejul marcării a jumătate de secol de relaţii diplomatice între România şi Regatul Haşemit al Iordaniei. A fost evocată, de asemenea, importanța cooperării româno-iordaniene, privită din perspectivă bilaterală, dar și a calității României de stat membru al Uniunii Europene și a Iordaniei de partener al UE.

Viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe și expatriaților, Nasser Judeh, a salutat politica constantă a României de sprijinire a Iordaniei și, din această perspectivă, a evidențiat importanța cooperării mediteraneene, în cadrul instrumentelor lansate de UE. Ambii demnitari au exprimat dorinţa de a intensifica cooperarea in domeniul economic. Au fost trecute în revistă și evoluțiile din lumea arabă, prilej cu care secretarul de stat Radu Podgorean a menţionat importanţa acordată de România promovării stabilităţii şi securităţii în regiune şi combaterii fenomenelor teroriste şi extremiste.

Evenimentul de marcare a jumătate de secol de relații diplomatice, organizat de Ambasada României în Regatul Haşemit al Iordaniei sub patronajul preşedintelui Senatului Iordaniei, dr. Abdur-Rauf Rawabdeh, s-a bucurat de prezenţa parlamentarilor iordanieni, a reprezentanţilor instituţiilor centrale iordaniene, ai mediului economic, universitar, mass-media din Iordania, precum şi a preşedinţilor asociaţiilor româno-iordaniene.

În discursul prezentat cu acest prilej, secretarul de stat a subliniat calitatea relaţiilor politice româno-iordaniene, precum şi perspectivele de aprofundare şi diversificare a cooperării în toate domeniile. În acest context, a apreciat că dialogul cultural şi cunoaşterea reciprocă reprezintă vectori esenţiali pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, iar colaborarea în domeniul culturii şi educaţiei asigură o perspectivă pe termen lung pentru dezvoltarea acestora.

Demnitarul român a evidenţiat, de asemenea, rolul catalizator al comunităţii româno-iordaniene, cuprinzându-i în sens larg şi pe cei peste 12.000 de absolvenţi iordanieni de studii superioare în România, care contribuie direct la soliditatea şi durabilitatea caracterului excelent al relaţiilor bilaterale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii