Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:52 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul Ponta de stânga pune la zid investițiile. Execuția bugetară la două luni indică scăderea cu 22% a cheltuielilor cu investițiile

ro

30 Mar, 2014 15:31 978 Marime text
Datele din execuția bugetară pe primele două luni ale anului arată că politicile Guvernărilor Ponta sunt falimentare pentru români, în timp ce buzunarele clientelei politice se umflă din contracte de achiziții publice atribuite direct.
Erorile grave ale guvernării actuale sunt vizibile în execuția bugetară pe primele două luni și atestă falimentul guvernărilor Ponta:
 1. Investițiile generatoare de locuri de muncă, adevăratul motor pentru economie, au scăzut cu 22 la sută față de 2013, fiind deja la un nivel inferior celor efectuate în anul 2012 (vezi Tabel 1).
2. Această scădere a investiților are loc în condițiile unei creșteri cu 15,6% a cheltuielilor cu bunuri și servicii, adică a achizițiilor făcute de stat pe banii românilor, cel mai adesea prin contracte atribuite direct clientelei politice a PSD.
3. Veniturile din  impozitul pe salarii și venituri au scăzut cu 6%, deși Guvernul a lărgit baza de impozitare. Asta înseamnă că tot mai mulți români s-au dus în zona gri a pieței muncii și în șomaj, goniți de lăcomia Guvernului Ponta.
4. Veniturile nefiscale au scăzut cu 13,5% în aceeași perioadă. Asta înseamnă că managerii regiilor de stat numiți politic de PSD se ocupă cu jaful și nu cu administrarea eficientă a bunurilor României.
5. Sumele primite de la UE sunt cu un sfert mai mici decât cele încasate în primele două luni ale anului trecut, deși Guvernul s-a lăudat cu absorbția fondurilor europene. Cifrele indică clar faptul că majorarea ratei absorbției s-a produs ca urmare a măsurilor luate de PDL. Guvernul Ponta este repetent la a genera proiecte și măsuri cu adevărat benefice pentru români dar este campion la asumarea meritelor altuia.
Datele reci ale execuției bugetare demonstrează că economia este blocată, capitalul nu mai circulă, iar firmele și românii stau în expectativă. Fiecare român mai scoate din buzunar în acest an cam 135 de lei în plus față de ceea ce plătește deja pentru statul prădător al lui Ponta, începând cu 1 aprilie, când intră în vigoare acciza de 7 eurocenți. Singurii români fericiți sunt prietenii politici ai PSD care primesc contracte prin atribuire directă, cel mai probabil cu angajamentul de a întoarce favorul în campaniile electorale ale PSD din acest an.
Rezultatul? Bugetul anului 2014 este captiv în logica campaniei electorale. Obiectivul de dezvoltare economică al Guvernului Ponta pentru România nu este altul decât umplerea PUȘCULIȚELOR de campanie electorala și BARONIADA PSD.
 
Spre deosebire de noi, alte state ale lumii și-au stabilit obiective concrete, care le permit dezvoltarea economică sănătoasă, creșterea nivelului de trai și crearea de locuri de muncă prin investiții. Iată câteva exemple de obiective atașate bugetelor anului 2014:
§  Germania - cancelarul Angela Merkel: investițiile urmăresc ținta de 80% din necesarul de energie care va proveni din surse regenerabile până în anul 2050.
§  Marea Britanie - ministrul de finanțe George Osborne: pune accent în acest an pe sprijinul acordat firmelor pentru a investi, pentru a exporta și pentru a crea locuri de muncă.
§  Ungaria - primul ministru Viktor Orbán: industrializarea accelerată și diminuarea costurilor la energie pentru a susține competitivitatea națională este obiectivul bugetar declarat pentru acest an.
§  Lituania - președinta Dalia Grybauskaitė: construiește o țară deosebit de atractivă pentru capital, tehnologii și inovare și cu independență energetică.
§  SUA - președintele Barack Obama: urmărește accelerarea creşterii economice și întărirea clasei de mijloc.
§  China: își propune accelerarea investițiilor, în mod special pe cele în infrastructură și în sectorul imobiliar.
 
--
 
Andreea PAUL

Prim-vicepresedinta PDL, 
Deputat de Tara Oasului, Satu Mare
Lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii