Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Regele este gol!” Sistemului sanitar din România trebuie să fie prezentat așa cum este

ro

25 Nov, 2014 13:48 1532 Marime text
Fundamentarea unui act normativ al Ministerului Sănătății anunță parcă dorința de a dezvălui adevărata față a realității:
Cu toate măsurile luate de Ministerul Sănătăţii vizând raţionalizarea spitalelor şi eficientizarea cheltuielilor acestora, unităţile sanitare cu paturi, din subordinea Ministerului Sănătății, înregistrează în continuare arierate, îndeosebi din pricina austerităţii bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi încheierii de contracte cu casele de asigurări de sănătate care nu acoperă cheltuielile spitalelor efectuate pentru acordarea serviciilor medicale către asiguraţi. (http://www.ms.ro/documente/NOTA%20DE%20FUNDAMENTARE_1006_1997.pdf, al IV-lea paragraf de la „Situația actuală”.)

Cu alte cuvinte, prin această formulare Ministerul Sănătății decretează „Regele este gol!”, întreaga poveste anterioară numită buna finanțare a spitalelor având doar caracter electoral.

Apreciem acest început de sinceritate, chiar dacă el vine cam târziu. Federația „Solidaritatea Sanitară” din România afirmă de cel puțin 8 ani de zile că povestea lui Hans Christian Andersen este aplicabilă sistemului sanitar din România, asupra căruia toate guvernele s-au străduit să ne lămurească că totul merge bine, noi fiind cei care nu știm să vedem ceea ce afirmau ei.

„Regele este gol!” înseamnă în acest caz recunoașterea faptului că spitalele sunt sistematic subfinanțate, Casa Națională de Asigurări Sociale de Sănătate fiind incapabilă să asigure finanțarea adecvată a serviciilor medicale garantate de stat către populație. „Regele este gol!” înseamnă de fapt că farmaciile spitalelor sunt goale, magaziile sunt și ele goale, blocurile alimentare sunt la rândul lor goale. Cel puțin la fel de dramatic este faptul că și buzunarele salariaților sunt goale, acest fapt transformându-se treptat într-o situația extrem de îngrijorătoare: spitalele încep să rămână goale de personal. (Cei 100 de lei promiși în plus la salariu intră în categoria „Una hirundo non facit ver”, fiind insuficienți pentru a rezolva ceva.)

Constatăm cu tristețe că până și președintele ales, Klaus Iohannis, a fost indus în eroare de consilieri, în condițiile în care afirmă în programul electoral al domniei sale următoarele: Creșterea de la an la an a fondurilor alocate spitalelor nu s-a reflectat direct proporțional în creșterea calității serviciilor medicale sau îmbunătățirea stării de sănătate. (http://www.iohannispresedinte.ro/files/userfiles/Program-prezidential.pdf, p. 45). Conform informațiilor obținute din rapoartele CNASS, bugetul alocat spitalelor este la același nivel nominal de cel puțin 6 ani de zile. Ceea ce înseamnă că valoarea reală a finanțării spitalelor a scăzut în mod constant. Într-adevăr, bugetul Sănătății a crescut în ultimii ani, însă toată creșterea s-a dus către cheltuielile cu medicamentele în afara spitalelor. În acest sens, încă din anul 2013 arătam (http://www.solidaritatea-sanitara.ro/index.php/comunicate-de-presa/17611-comunicat-de-presa-reducerea-risipei-banilor-pe-medicamente-poate-conduce-la-cresterea-salariilor-cu-60 ) faptul că în timp ce sumele cheltuite pe medicamente sau dublat în cca. 5 ani, bugetul alocat spitalelor a scăzut ca valoare reală, această situație explicând în mare parte situația dezastruoasă în care se află unitățile sanitare.

Considerăm că întreaga societate trebuie să-și asume realitatea, constatând că „Regele este gol!” în ceea ce privește finanțarea spitalelor, un gest necesar pentru construcția normalității sistemului sanitar, respectiv pentru finanțarea adecvată a unităților sanitare publice din România. „Fără finanțare Sănătatea moare!”

25.XI.2014
Biroul de presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii