Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:13 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Apa trece, poveștile locului rămân Expoziție interactivă pentru copii, despre patrimoniul cultural național

ro

11 Nov, 2015 13:51 1153 Marime text
Apa trece, poveștile locului rămân își dorește să fie o experiență inedită, altfel decât expozițiile clasice din România, având ca punct de pornire tematica Apei - element omniprezent în folclorul românesc și care ne definește identitatea.

Copiii vor avea ocazia să experimenteze într-un mod neconvențional un patrimoniu viu, întocmai ca apa, prezentă sau sugerată sub diferite forme sau instalații în cadrul expoziției. În jurul acestui element sunt țesute povești audio-video și tactile, cu care ei pot interacționa și pe care și le pot însuși natural. Poveștile sunt adaptate atât vârstei lor (6-12 ani), cât și interesului și curiozității specifice copilăriei, de aceea componenta interactivă este una dintre mizele importante ale proiectului - copiii vor putea atinge obiectele din expoziție, vor avea parte de experiențe stimul-răspuns, vor avea ocazia să (se) descopere singuri.
Practic, micii vizitatori sunt invitați să parcurgă un traseu-labirint al memoriei apei, în care simbolul Apei este prezentat sub forma unor povești senzoriale legate de facerea lumii (Apa vie), de cultul apei bune, al apei sfințite, purificatoare, de obiceiuri care invocă ploaia (Paparudele, Caloianul), de rituri și ceremonii de trecere (Prima scaldă), de Apa Sâmbetei și Apa Duminicii, dar și de făpturi fabuloase, acvatice (legende despre Fata Mării, Știma Apei, Solomonarul, Sorbul Mărilor).

La intrare, copiii vor primi o hartă, care-i va ajuta să parcurgă labirintul și să descopere, sub forma unui joc, povestea apei și povestea noastră, a fiecăruia. Dar cel mai important, să înțeleagă în mod direct că patrimoniul imaterial este viu și în transformare.

Este o expoziție care nu se cere doar văzută, ci și descoperită, simțită, pipăită, ascultată, observată, chiar mirosită! Sunt așteptați copiii curioși și cu chef de joacă!
 
Expoziția va putea fi vizitată până pe 6 decembrie
Program: Miercuri – Duminică 10 am – 6 pm. Intrarea este liberă.
 
Proiect conceput de Valentina Bâcu
Curator expoziție: Aurora Király 
Design expoziție: Aici Studio de Arhitectură
Echipă proiect: Magda-Raluca Oprea-Minoiu (asistent proiect), Simona-Gisela Gal, Ioana Barbara Tănase și Anca-Maria Pănoiu (documentare), Anca Caramelea (asistent curator expoziție), Maria Brudașcă (grafician), Anca-Maria Manta și Laura Time (arhitecte), Diana Minoiu (specialist PR), Marci Marin, Andreea Ruscan, Florin Pupeza, Anamaria Iuga, Paula Bobei (voluntari)
Organizator: Asociația Câte-n lună-n și-n mansardă
 
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri strategici: Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național al Țăranului Român, Fundația Pro Patrimonio, Asociația Gaspar, Baltasar&Melchior, Cărturești,
Parteneri media: RFI, Igloo, Modernism.ro, Liternet.ro, Roata Mare, Teen Press, Da’ DeCe, De-a arhitectura

Asociaţia Câte-n lună și-n mansardă realizează și promovează programe de educație și cultură care încurajează dezvoltarea personală și contribuie la îmbunătățirea vieții sociale și culturale. Susține programe de ecologie urbană, de integrare a individului în mediul în care trăiește prin: dezvoltarea unor abilități creative și îmbunătățirea unor deprinderi, crearea de parteneriate pentru îmbunătățirea calității vieții din punct de vedere educațional, cultural și social, dezvoltarea unor tehnici de educație non-formală în rândul copiilor, tinerilor, precum și adulților, cercetarea și valorizarea patrimoniului cultural și natural. Începând din 2015 publică Ghidul pozneț de cultură – revistă pentru copii.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii