Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:42 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat privind Codul silvic

ro

25 Jun, 2014 12:15 1208 Marime text
În şedinţa din 19 iunie 2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dezbătut rapoartele Inspecţiei Judiciare referitoare la respectarea dispoziţiilor privind soluţionarea cu celeritate a cauzelor având ca obiect savârşirea infracţiunilor prevăzute de Codul silvic şi practica instanţelor în privinţa individualizării pedepselor pentru comiterea acestei categorii de infractiuni.
 
Constatând o creştere a fenomenului infracţional în materia reglementată de Codul silvic, Secţia pentru judecători a Consiliului a apreciat interesul public asupra acestui domeniu, considerat de importanţa vitală şi a hotărât că se impune un tratament ferm, adecvat creşterii numărului de infracţiuni, din partea tuturor organelor statului competente în acest domeniu.
 
În acest sens, Secţia a luat măsura sesizării Ministerului Public, pentru acţiunile ce cad în competenţa sa, a Institutului Naţional al Magistraturii pentru includerea în programele de pregătire profesională a magistraţilor a dezbaterii practicii judiciare şi normelor incidente; şi a informarii Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climaterice cu privire la conţinutul raportului IJ, în vederea intensificării activităţii de control şi supraveghere în domeniul protecţiei mediului şi utilizării raţionale a resurselor naturale.
Analizând actele normative, a considerat că legislaţia corespunde necesităţii reactive a statului împotriva încălcărilor, pedepsele prevăzute în funcţie de prejudiciu, răspunzand nevoii de apărare a ordinii de drept ( art 104- 119 din Legea 46/ 2008).
Datele statistice, relevă un fenomen de creştere a infracţionalităţii specifice la Curţile de Apel Alba Iulia, Bacău, Cluj şi Iaşi. La nivel naţional, în perioada anilor 2012-2014, au fost înregistrate 1991 de dosare  din care au fost soluţionate 1809.
De remarcat este faptul că nicio persoană juridică nu a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni silvice.
 
În privinţa activităţii instanţelor, în urma verificărilor s-a constatat soluţionarea cu celeritate a cauzelor, sancţiunile aplicate fiind amendă penală sau pedeapsa închisorii.
Cu toate acestea un număr de 50 de dosare au o durată de soluţionare mai mare de 2 ani.
 
CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii